Την ερχόμενη Πέμπτη η ψηφοφορία στη Βουλή για τα εργασιακά

17:45 30/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αρχίζει αύριο, στις 11 το πρωί, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορά «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ αύριο το απόγευμα θα κληθούν να εκφράσουν

τις απόψεις τους οι αρμόδιοι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Στην Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίστηκε να εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του σε δύο συνεδριάσεις, Τετάρτη και Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο κινείται σε επτά βασικούς άξονες με νέες ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας.Αυστηροποιείται το σύστημα για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία, που απειλούνται πλέον με προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο.Καθιερώνεται ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, και επομένως οι εργαζόμενοι μπορούν να τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών, πριν από την έναρξη του ωραρίου του εργαζόμενου και point system για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες.

Επανατοποθετείται σε νέο θεσμικό πλαίσιο μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν την επέκταση εργατικών δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες που μετέχουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας και υιοθεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα