Τηλεδιάσκεψη τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

13:29 15/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου, παρουσία και των βουλευτών των περιοχών, είχαν χθες οι τομεάρχες Εργασίας και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας, εξαιτίας των μέτρων για το νέο κορονοϊό, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στην τηλεδιάσκεψη

πήραν μέρος οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων, Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, Ρεθύμνου, Γιώργος Λιολάκης, Λασιθίου, Μανώλης Πεπόνης και Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, καθώς και οι βουλευτές, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανώλης Θραψανιώτης και Νεκτάριος Σαντορινιός. Το συντονισμό είχε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Θοδωρής Δουλουμπέκης.

Αρχικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, περιγράφοντας τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα λόγω της υγειονομικής κρίσης, και σχολίασαν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση. Επίσης ζήτησαν τη μείωση του ποσοστού μαθητείας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- συμφώνησαν ότι τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά τους εργαζόμενους αλλά και να προστατέψουν τις εργασιακές σχέσεις που αυτή τη περίοδο είναι σε κίνδυνο περισσότερο από ποτέ.

Η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες της πανδημίας, καλύπτει τα πεδία της οικονομίας και της εργασίας, είναι απολύτως κοστολογημένο, με συγκεκριμένα μέτρα και με πλήρη περιγραφή των πηγών χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους, τα μέτρα περιλαμβάνουν: Κάλυψη από το κράτος του μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους και ακύρωση των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Παράταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς πολλές συμβάσεις λήγουν αυτή τη περίοδο και διατήρηση συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς,  υποστήριξε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη μέρος του «μαξιλαριού» που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως προέκυψε από πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. Απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός προγράμματος εγγυήσεων και ενισχύσεων των επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία και η απασχόληση.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά της χώρας που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, η υψηλή ανεργία, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ως πέρυσι είχαν μηδενικά κέρδη ή ζημίες, και δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, και ως εκ τούτου και στα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και το υψηλό ποσοστό στο ΑΕΠ του τουρισμού, ο οποίος θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό φέτος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι τομεάρχες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η άμεση και συνεχής επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε με αγαστή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, να ολοκληρωθεί μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν και παρουσιάζονται καθημερινά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα