Τη Μόσχα κατηγορεί η Μέι για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ

20:12 12/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου προκαλεί η δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία και προειδοποίησε με κυρώσεις. Πρώτα βρείτε την άκρη στη Βρετανία και μετά θα το συζητήσουμε, δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βρετανία: Έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την υπόθεση Σκριπάλ

Τη Ρωσία «έδειξε» τη Δευτέρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός

ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Υπογραμμίζοντας ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του είναι μια «στρατιωτικής ποιότητας» ουσία που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, η Μέι έδωσε διορία έως αύριο το βράδυ στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πειστική απάντηση, «θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παράνομη χρήση βίας του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις γα το αν το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση, ή έχασε τον έλεγχο του οπλοστασίου του σε νευροτοξικούς παράγοντες

Η νευροτοξίνη που βρέθηκε στον οργανισμό των θυμάτων, ανέφερε η Τερέζα Μέι, είναι η ουσία Νοβιτσόκ που αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό τη δεκαετία του ’70.

Τον δηλώσεων είχε προηγηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC αν θεωρεί πως η Ρωσία ευθύνεται για το περιστατικό, είπε: «Ξεκαθαρίστε τα πράγματα εκεί στην χώρα σας και μετά θα συζητήσουμε γι’ αυτό».

Νωρίτερα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει ένα «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» με τον τρόπο που διαχειρίζεται την έρευνα στην υπόθεση της δηλητηρίασης ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα. «Κατευθύνει την έρευνα σε ένα άχρηστο πολιτικό πεδίο και ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις (διμερείς) σχέσεις μας», καταλήγει η ρωσική πρεσβεία.

Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού NTV, Ελιζαμπέτα Γκέρσον δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές από άγνωστο για ρεπορτάζ της που αφορά την υπόθεση.

Πηγές: ΕΡΤ1, Reuters, TASS, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Τη Μόσχα κατηγορεί η Μέι για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα