Τί διεκδικεί το σωματείο καθαριστών/ριων Λάρισας

11:29 6/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολειών και εργολαβικών συνεργείων το Σάββατο 3 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στην Συνέλευση έγινε : Ο απολογισμός της διοίκησης του σωματείου, συζητήθηκε η δράση του σωματείου για το 2018, ενώ έγινε και οικονομικός απολογισμός.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το αίτημα της κατάργησης-αλλαγής του άρθρου 103 του συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Το ζήτημα της καταβολής των

δεδουλευμένων σε σταθερή μήνια βάση. Συζητηθήκαν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συνέχεια των προηγούμενων του κλάδου με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο για το 2019 το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα .
Τα μέλη του σωματείου ενημερώθηκαν από την συναδέλφισσα Α. Δασκαλάκη που είναι μέλος του Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και τους αντιπροσώπους του σωματείου, για το συνέδριο της νοθείας, τρομοκρατίας και βίας που επιχειρήθηκε να γίνει με την συμμετοχή στελεχών επιχειρήσεων, και διευθυντών, η συνέλευση με ψήφισμα της ζήτησε να φύγουν οι εργοδότες και οι Μπράβοι από τα σωματεία.
Στην Συνέλευση χαιρέτησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλώντας τις εργαζόμενες στην καθαριότητα σε κοινό αγώνα και πάλη για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Στο τέλος έγινε και η κοπή της ετήσιας πίτας του σωματείου.

Οι διεκδικήσεις του κλάδου:
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. – Κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου,
Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα περιλαμβάνει ενιαίο μισθό για όλες τις εργαζόμενες στην καθαριότητα χωρίς διαχωρισμούς και μισθολογικές και εργασιακές διαφορές (επίδομα ανθυγιεινής Εργασίας, ΜΑΠ, κανονικές άδειες κ.α.).
Να καταβάλλονται σταθερά και σε μηνιαία βάση άμεσα τα δεδουλευμένα Πληρωμή των δεδουλευμένων Κάθε μήνα.
Να εκδοθεί απόφαση από την κυβέρνηση που θα προβλέπει ότι θα πάρουν αναδρομικά οι εργαζόμενες σε χρήματα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ( ΜΑΠ) από το 2012 ως σήμερα.
Να δώσουν οι δήμοι αναδρομικά τα ΜΑΠ από της 31/7/17 ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δηλαδή από το σχολικό έτος( 1-9-2017)
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μετατροπή σε πλήρη 8ωρη.
Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία , πανεπιστήμια ,κ.α), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων για καθαρά σχολεία.
 Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
 Καμία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα