Θωράκιση απέναντι στις απειλές με την ελληνογαλλική συμφωνία – Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου (video)

22:18 4/10/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πολυδιάστατη σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως θωρακίζει τη χώρα έναντι απειλών και ταυτόχρονα ενισχύει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία είναι «πολυσήμαντη και χωρίς προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία

από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση της Συμφωνίας, σημειώνοντας: «Εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει».

Τσίπρας: Μια υπερχρεωμένη χώρα επωμίζεται τεράστιο κόστος

Από την πλευρά του, για σοβαρότατες ελλείψεις έκανε λόγο, μιλώντας στην KO του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας στο οικονομικό κόστος της αγοράς των φρεγατών.

«Σήμερα, λοιπόν, και αφού η Ελλάδα, μια υπερχρεωμένη χώρα, επωμίστηκε όλο το αμυντικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος της κωλυσιεργίας του κ. Μητσοτάκη, έρχεται και μας προτείνει να στηρίξουμε μια νέα αμυντική συμφωνία, που ξαφνικά έγινε εφικτή και συνοδεύεται από την αγορά και φρεγατών και Κορβετών, ύψους περίπου 5 δις ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε ο κ. Τσίπρας.

Το ελληνογαλλικό σύμφωνο στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Χριστοδουλίδη

Πάντως, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ιστορική αυτή σύμπραξη Αθήνας – Παρισιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Χριστοδουλίδη, ενώ στην Λευκωσία συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο. Στο κλίμα αυτό αναμένεται ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα την Τετάρτη.

«Είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες τόσο στα ανοιχτά της Κρήτης όσο και νοτιοδυτικά της Κύπρου αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστούς ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τσαβούσογλου: Δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα κόμπλεξ τους

Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Συμφωνίας ενοχλεί σφόδρα την τουρκική πλευρά, που αντιδρά συμπλεγματικά με ύβρεις.

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντάμε στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα και δεν περνάει ημέρα που να μην επιτίθενται στην Τουρκία (οι Έλληνες). Άρα, όταν δεν τα βρίσκουμε στο τραπέζι και κάνουμε τέτοια βήματα στο πεδίο, (οι Ελλήνες) δεν μπορούν να απαλλαγούν από το κόμπλεξ τους» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σακελλαροπούλου: Η Μεσόγειος να είναι μια «θάλασσα που μας ενώνει»

Μήνυμα ειρήνης στέλνει από την 11η Σύνοδο των Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου, στο Ναύπλιο, η πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Διαπιστώνει κανείς ότι οι θεματικές της Συνόδου σας καταδεικνύουν με έμφαση την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας, ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια «θάλασσα που μας χωρίζει», αλλά μια «θάλασσα που μας ενώνει» και να εξασφαλιστεί, με σεβασμό πάντα των θεμελιωδών αξιών της διεθνούς έννομης τάξης, η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία» τονίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το τρίτο Rafale στην κυριότητά μας

Στο μεταξύ, η Ελλάδα λαμβάνει τα μέτρα της. Ένα ακόμη Rafale, το τρίτο, περιήλθε στην κυριότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μετά τον εξαντλητικό έλεγχο της Επιτροπής Παραλαβής. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της Αθήνας τηρείται υποδειγματικά: Κάθε τέλος του μήνα και ένα αεροσκάφος.

Σε ξηρά, αέρα και θάλασσα η Ελλάδα αναδεικνύει την αποτρεπτική της ισχύ. Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει ιδιαίτερη σημασία στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο με βολή εκπαιδευτικής τορπίλης κατά υποβρυχίου.

Την ίδια ώρα, Ανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου, ξεκινά η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 2021» με συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο Γαλλία και Ιταλία.

Η άσκηση καθιερώθηκε το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω κρίσης και συνιστά έναν ακόμα άξονα σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Στο μεταξύ την Τετάρτη συνεχίζεται ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, στην Άγκυρα. (*Το σχετικό σχόλιο από τον διπλωματικό συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, στο βίντεο παραπάνω).

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Θωράκιση απέναντι στις απειλές με την ελληνογαλλική συμφωνία – Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα