Θετικό το πρώτο βήμα εξόδου-Ικανοποίηση για την άντληση 3 δισ. από τις αγορές (video)

00:45 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ικανοποίηση επικρατεί στη κυβέρνηση με την επιστροφή της χώρας, μετά από τρία χρόνια στις αγορές. Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, με την απόδοση να ορίζεται στο 4,625%. Οι προσφορές τόσο για τη νέα έκδοση, όσο και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ. Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο

4,625%.

Τσακαλώτος: Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας-Κι άλλες εκδόσεις ομολόγων ως το τέλος του προγράμματος (video)

To υπουργείο Οικονομικών μίλησε για «απόλυτη επιτυχία», λέγοντας πως η έκβαση της δημοπρασίας «επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Παραπάνω από ικανοποιητική ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος προανήγγειλε δεύτερο και τρίτο ομόλογο ως το τέλος του προγράμματος για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον Αύγουστο του 2018.

Ξένα ΜΜΕ: «Περιζήτητο» το ελληνικό ομόλογο – Εύσημα και από Σόιμπλε

«Ορόσημο, επιτυχής επάνοδος, ψυχολογική τόνωση αλλά και προετοιμασία της Ελλάδας για το τέλος της μνημονιακής εποχής», είναι φράσεις και σχόλια που επαναλαμβάνονται στα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Για ορόσημο στην ψυχολογία των Ελλήνων», κάνει λόγο η γερμανική υπηρεσία Deutsche Welle και δίνει τον τίτλο : «Επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα η έξοδος στις αγορές» .

«H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη, αναφέρουν οι Financial Times.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για την έξοδο στις αγορές

Η έξοδος στις αγορές συνάντησε τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, καθώς όλα τα κόμματα θέτουν αστερίσκους στο εγχείρημα της κυβέρνησης.

Για τεράστιες θυσίες που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στον λαό, με νέα μέτρα λιτότητας για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014 κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών, (…) είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την έξοδο στις αγορές.

Όταν δεν επιτίθενται στου θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Εάν δεν γίνουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις η χώρα δεν έχει μέλλον, σημειώνει η Ενωση Κεντρώων.

Αν ήταν έγκλημα το επιτόκιο Σαμαρά αυτό σήμερα τί είναι, διερωτάται το Ποτάμι.

Εν τω μεταξύ, με τη φράση «Αντικειμενική δημοσιογραφία στα καλύτερα της» σχολίασε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, το οποίο αντιπαρέβαλε με το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας στις 10/4/2014, με αφορμή την τότε και τη σημερινή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σε σχετική ανάρτησή του κ. Τζανακόπουλου στο τουίτερ, παρατίθενται τα δύο πρωτοσέλιδα με το σημερινό να έχει ως κεντρικό τίτλο «Αντισταθείτε» και υπέρτιτλο «Στο Στόχαστρο η Δημοκρατία 43 χρόνια μετά», και εκείνο της 10ης Απριλίου 2014 να έχει ως κεντρικό τίτλο «Οι αγορές σκίζουν το μνημόνιο – Πρώτη νίκη για 11.000.000 Έλληνες».

Αντικειμενική δημοσιογραφία στα καλύτερα της pic.twitter.com/7oPmnpB8Vk

— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) July 25, 2017

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα