Θεόδωρος Αντωνίου – 10 Φεβρουαρίου 1935

23:25 9/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 10 Φεβρουαρίου 1935 γεννήθηκε ο διακεκριμένος Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και πανεπιστημιακός δάσκαλος Θεόδωρος Αντωνίου, ο οποίος πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή -στις 26 Δεκεμβρίου 2018. Ο διεθνούς φήμης μουσικός, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θόδωρος Αντωνίου, υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης μουσικής επηρεάζοντας πλήθος μουσικών. Δίδαξε σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και συνεργάστηκε με μουσικούς οργανισμούς και σύνολα σε όλο τον κόσμο.
Διηύθυνε πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην

Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε, ακόμη, ιδρυτής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής της από το 2004 έως το 2011. Υποστήριξε την σύγχρονη ελληνική δημιουργία ως διευθυντής του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 1967. Μεταξύ άλλων, έγραψε συμφωνικά και μουσικά έργα, άνω των 150 συνθέσεων, για θέατρο και κινηματογράφο.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή του 2007, ΔΡΟΜΟΙ, με τον Άρη Σκιαδόπουλο, στην οποία φιλοξενείται ο Θεόδωρος Αντωνίου.
(video)
Νέο
Keywords
Τυχαία Θέματα