Θ. Γαλιατσάτος: Να πάψουμε να συζητάμε γύρω από χαρτιά, για το έργο του ΝΑΟΚ και της Γαρίτσας

15:23 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του τείχους του ΝΑΟΚ κατευθύνεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που δημιούργησε η κακοκαιρία στο τείχος και το πεζοδρόμιο της Γαρίτσας και παράλληλα γίνεται αγώνας δρόμού να λάβει την προκαταβολή που δικαιούται ο δεύτερος εργολάβος.
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης στην ΕΡΤ Κέρκυρας, σε αυτό το έργο έχουν σημειωθεί πολλές

αστοχίες από την αρχή της εργολαβίας, μέσα από τις οποίες προκύπτουν πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες. Σήμερα έχει υπογραφεί η σύμβαση με το δεύτερο εργολάβο – μετά την αποχώρηση του πρώτου – ύψους 2 εκ περίπου. Η σύμβαση αυτή – όπως και η πρώτη – δεν καλύπτει τις ζημιές στο πεζοδρόμιο μέχρι τον Ανεμόμυλο. Για το λόγο αυτό θα γίνει η συμπληρωματική σύμβαση η οποία θα είναι στο ύψος του μισού της πρώτης, 1 εκ. Συνολικά δηλαδή το έργο θα ανέλθει λίγο πάνω από τα 3 εκ ευρώ.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Στο μεταξύ ο εργολάβος έχει υποβάλλει λογαριασμό για να πάρει την προκαταβολή που δικαιούται καθώς και ένα μικρό δεύτερο λογαριασμό για εργασίες που έκανε στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, αλλιώς δήλωσε, δεν μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας καθυστερούν (περίπου 40 μέρες) να τον πληρώσουν διότι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αφενός μεν το έργο έπρεπε να μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020, οπότε έπρεπε να γίνουν οι ανάλογες διαδικασίες (αποφάσεις για ένταξη, νέα αξιολόγηση κλπ) και οι οποίες είναι στο τελικό στάδιο αφετέρου η Περιφέρεια ενώ αρχικά είχε προγραμματίσει να εκταμιεύσει τα χρήματα πριν από την 31η Δεκεμβρίου, τελικά προτίμησε να εντάξει στις εκταμιεύσεις του 2016 άλλα έργα, με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, προκειμένου να «πιάσει» τον εθνικό στόχο για κάλυψη του 7% του νέου ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια το έργο της αποκατάστασης του τείχους του ΝΑΟΚ, όπως εξηγήθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη στον εργολάβο, καθυστερεί για λίγες μέρες ακόμη, λιγότερες από 10, προκειμένου να λάβει την προκαταβολή. Ο κος Γαλιατσάτος υπολογίζει ότι σε ένα μήνα θα έχει υπογραφεί και η συμπληρωματική σύμβαση, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για να εργαστεί σε όλο το μέτωπο του έργου.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ερωτώμενος για την αποκατάσταση των νέων καταστροφών, που επιφέρει συνεχώς η κακοκαιρία, απάντησε ότι οι εκτιμήσεις για τις πρόσθετες εργασίες ήδη έχουν γίνει. Ακόμη και το τοιχίο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι έπεσε, ισχυρίζεται ότι αυτό έχει συμβεί από το Νοέμβριο και έχει συμπεριληφθεί στις πρόσθετες εργασίες αλλά αν σημειωθούν περεταίρω καταστροφές υπάρχει η νόμιμη διαδικασία για να αποκατασταθούν, από τη στιγμή που η εργολαβία έχει πάρει το δρόμο της. Βεβαίως παραδέχεται ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το έργο βοήθησε να ανέβουν οι τόνοι στη διάρκεια της σύσκεψης και στο να πιεστούν οι υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Να μην συζητάμε γύρω από τα χαρτιά» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε, «τη στιγμή που έχουμε να λύσουμε δύο θέματα: την εκταμίευση της προκαταβολής και την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης». Τέλος, δήλωσε ότι ο εργολάβος όχι μόνο δεν έχει αποχωρήσει όπως πολλοί αναφέρουν, αντίθετα εργάζεται και σήμερα – όχι στο πεδίο του έργου – αλλά συνεργαζόμενος με τις υπηρεσίες στην κατάρτιση της συμπληρωματικής σύμβασης δεδομένου ότι κάνει και ο ίδιος τις δικές του εκτιμήσεις για τις νέες ζημιές

Keywords
Τυχαία Θέματα