Τερματισμό της αυστηρής λιτότητας ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος – Επικρίνει ο ΥΠΟΙΚ

17:29 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πολυσυζητημένο, εκτενές άρθρο του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οποίο μεταξύ άλλων καταδίκαζε την πολιτική της αυστηρής λιτότητας των περασμένων ετών στην ΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα ριζική αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική, επικρίνει σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της αυστριακής ομοσπονδιακής

κυβέρνησης «φορέα αριστερής ιδεολογίας», διατεινόμενος πως «για εμένα αυτές οι σκέψεις (σ.σ. του Κρίστιαν Κερν) συνιστούν δύο βήματα πίσω» και πως «οι θέσεις του ομοσπονδιακού καγκελάριου αντιβαίνουν από πολλές σκοπιές στην πραγματικότητα, καθώς ζητά περισσότερα χρέη και αναδιανομή, παρόλο που αυτός ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο».

«Τα χρέη είναι το δηλητήριο και όχι η θεραπεία για το κράτος πρόνοιας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσθέτοντας πως το κράτος πρέπει να αναμιγνύεται λιγότερο και όχι περισσότερο, ενώ σε κέρδος για την ευημερία οδηγεί η ενίσχυση της προσωπικής ευθύνης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανταγωνιστικότητας.

Σε αντίθεση με τον συντηρητικό Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, η αυστριακή Die Presse σχολίαζε ουδέτερα –και μάλλον θετικά– τις θέσεις του Κρίστιαν Κερν, κάνοντας λόγο για «συνεπές σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο για την ΕΕ που προτείνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος», παραπέμποντας σε διάφορα σημεία του άρθρου του στη γερμανική εφημερίδα, όπως για παράδειγμα στη θέση του πως «οι βαριές συνέπειες των προγραμμάτων λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση, υποβαθμίζονταν συστηματικά».

Σύμφωνα με την Die Presse, αυτά που ο καγκελάριος προτείνει είναι: Μία νέα πρωτοβουλία για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και η απομάκρυνση από την λιτότητα που προπαγάνδιζε κυρίως η Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ίδιος ζητά μία «αποφασιστική τακτική» εναντίον επιχειρηματικών ομίλων που προσπαθούν με τεχνάσματα να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους.

Όπως σημειωνόταν στο δημοσίευμα, ο Κρίστιαν Κερν δείχνει επιπλέον πολύ μεγάλη κατανόηση για τους επικριτές της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), θεωρώντας δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις τους, καθώς, κατά την άποψή του, στις διαπραγματεύσεις δεν τέθηκε το ερώτημα ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι εν δυνάμει κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι, όπως επίσης ποιος ωφελείται από το κέρδος ευημερίας, και πώς κανείς θα αποζημιώσει τους πιθανούς χαμένους, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Για την Die Presse, ο Κρίστιαν Κερν δεν ζητά τίποτε λιγότερο από μία επιστροφή σε ένα σύστημα, στο οποίο οι χαμένοι από τα βήματα φιλελευθεροποίησης θα αποζημιώνονται από την κρατική αναδιανομή, ενώ βλέπει την δίκαιη κατανομή ως βασική προϋπόθεση για μία παγκόσμια δράση και για τη λειτουργία της ΕΕ.

Στο άρθρο του στην FAZ, ο Αυστριακός καγκελάριος καταδίκαζε την πολιτική της αυστηρής λιτότητας των περασμένων ετών στην ΕΕ, την οποία θεωρεί ως την αιτία της αυξανόμενης αντιευρωπαϊκής στάσης των πολιτών της, και ζητά τη ριζική αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ξαναγίνει η Ευρώπη «ήπειρος της ελπίδας», θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις της ΕΕ, οι προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ λίγες και «ούτε καν ο διπλασιασμός τους δεν θα ήταν αρκετός», ενώ την ΕΕ «οι πολίτες της την βλέπουν ως συνήγορο ενός ανέντιμου εκμοντερνισμού» και παράλληλα η ίδια δεν ανταποκρίνεται «στην αποστολή της να τους προστατέψει από τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».

Επιπλέον, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνιζε στο άρθρο του πως «οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν να παρερμηνεύσουν τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση ως κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» και αυτό οδηγεί τους πολίτες στην ανασφάλεια και τους κάνει ευάλωτους σε λαϊκιστικά συνθήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα