Τελικά έχει δίκιο ο Φαν’τ Σχιπ; – Πόσοι παίκτες της Εθνικής παίζουν στην Ελλάδα και πόσοι στο εξωτερικό

20:37 7/10/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Γράφει: Θάνος Νικηταράς

Πριν από περίπου έναν μήνα ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σχιπ είχε προχωρήσει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα δήλωση.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα έχει ένα πρόβλημα ταυτότητας. Οι πέντε «μεγάλες» ομάδες (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Άρης) έβαλαν στην ενδεκάδα τους την πρώτη αγωνιστική της ελληνικής Super League

συνολικά επτά Έλληνες παίκτες. Μέσο όρο 1,4 σε κάθε ομάδα», είχε γράψει τότε στο Twitter με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League.

Πράγματι δια γυμνού οφθαλμού μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πως στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζουν κυρίως ξένοι.

Όμως τι γίνεται με τους Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές; Παίζουν στην Ελλάδα ή βρίσκουν μεροκάματο σε κάποιο ξένο πρωτάθλημα;

Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για τα ματς με την Γεωργία και την Σουηδία και ο Τζον Φαν’τ Σχιπ έκανε γνωστές πριν από λίγες ημέρες τις κλήσεις του.

Συγκεκριμένα ο Ολλανδός τεχνικός επέλεξε του εξής: Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Σωκράτης Διούδης, Θανάσης Ανδρούτσος, Μανώλης Σάλιακας, Παντελής Χατζηδιάκος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κώστας Μαυροπάνος, Γιώργος Τζαβέλλας, Κώστας Σταφυλίδης, Δημήτρης Γιαννούλης, Κώστας Τσιμίκας, Λεονάρντο Κούτρης, Κάρλος Ζέκα, Δημήτρης Πέλκας, Γιώργος Μασούρας, Τάσος Μπακασέτας, Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Μανώλης Σιώπης, Μάριος Βρουσάι, Δημήτρης Λημνιός, Χρήστος Τζόλης, Πέτρος Μάνταλος, Βαγγέλης Παυλίδης, Τάσος Δουβίκας.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος τέθηκε τελικά εκτός λόγω προβλήματος και στη θέση του μπήκε ο Αχιλλέας Πούγγουρας.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως οι 14 παίκτες αγωνίζονται στο εξωτερικό και οι 11 στην Ελλάδα, ενώ ο Κούτρης αγωνίζεται μεν στο εξωτερικό, αλλά ανήκει στον Ολυμπιακό, οπότε δεν τον έχουμε βάλει σε καμία κατηγορία.

Μοιρασμένα πράγματα εάν δούμε ξερά αυτόν τον αριθμό, καθώς στις περισσότερες χώρες -πλην Αγγλίας- αρκετοί είναι οι διεθνείς που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Εκεί που παρατηρείται η μεγάλη διαφορά είναι στους θεωρητικά βασικούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κόντρα στην Γεωργία θα ξεκινήσουν οι εξής: Βλαχοδήμος – Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τζαβέλλας ή Σταφυλίδης – Ανδρούτσος, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Σιώπης και Μπακασέτας – Παυλίδης και Δουβίκας.

Πόσοι από αυτούς παίζουν στην Ελλάδα; Τρείς. Ο Τζαβέλλας, ο Μπουχαλάκης και ο Ανδρούτσος. Ακόμη και εάν δούμε τις επιλογές του Φαν’τ Σχιπ γενικά στα τελευταία ματς θα παρατηρήσουμε πως μόλις πέντε παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα βρίσκονται στα πλάνα του (οι τρείς προαναφερθέντες και οι Μάνταλος, Μασούρας).

Ίσως αυτό στο οποίο λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε είναι πως τα «next big thing» της Ελλάδας παίζουν στο εξωτερικό (Τζόλης, Δουβίκας), αλλά και οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες της Εθνικής μας επίσης παίζουν στο εξωτερικό.

Το «Big-5»

Ο Ολλανδός τεχνικός είχε σταθεί κυρίως στο τι γίνεται στις ομάδες του «Big-5».

Από τους ένδεκα διεθνείς που αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες μόνο ο ένας δεν αγωνίζεται σε ομάδα του «Big-5» ο Σάλιακας (και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αλλά αντικαταστάθηκε από τον Πούγγουρα).

Όλοι οι άλλοι αγωνίζονται σε κάποια από τις πέντε μεγάλες ομάδες της χώρας, κάτι βέβαια που είναι λογικό.

Οι τέσσερις στον Ολυμπιακό (Ανδρούτσος, Μασούρας, Μπουχαλάκης, Βρουσάι). Και οι τέσσερις παίρνουν αρκετά λεπτά συμμετοχής από τον Μαρτίνς.

Στον ΠΑΟΚ αγωνίζεται μόνο ο Πασχαλάκης, ο οποίος επίσης στα τελευταία ματς παίρνει φανέλα βασικού.

Στην ΑΕΚ αγωνίζονται οι Μάνταλος, Τζαβέλλας, οι οποίοι θεωρούνται βασικοί στην Ενωση.

Στον Παναθηναϊκό αγωνίζονται τρείς, οι Αλεξανδρόπουλος, Διούδης, Πούγγουρας. Οι πρώτοι δύο είναι βασικοί, ενώ και ο Πούγγουρας στα τελευταία ματς αγωνίζεται βασικός λόγω απουσίας του Βέλεθ.

Και τέλος στον Άρη δεν αγωνίζεται κανείς.

Ας δούμε όμως και αναλυτικά πόσους Έλληνες (που θεωρούνται βασικοί) έχει η κάθε ομάδα από τις μεγάλες πέντε.

Ο Ολυμπιακός εκτός από τους τέσσερις διεθνείς έχει τον Σωκράτη και τον Φορτούνη. Δηλαδή μόλις έξι Έλληνες παίκτες σε ένα ρόστερ περίπου 20 παικτών. Να σημειώσουμε πως θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τον Τζολάκη στην συγκεκριμένη λίστα.

Ο ΠΑΟΚ εκτός του Πασχαλάκη έχει τον Μιχαηλίδη και τον Κούτσια που παίρνουν λεπτά συμμετοχής από τον Λουτσέσκου. Δηλαδή μόνο τρεις.

Στον Παναθηναϊκό αρκετά λεπτά συμμετοχής παίρνουν οι Χατζηγιοβάνης, Κώτσιρας, Ιωαννίδης και Κουρμπέλης. Δηλαδή μαζί με τους τρείς διεθνείς ο Παναθηναϊκός έχει επτά Έλληνες που αγωνίζονται σε αρκετά ματς. Σίγουρα δεν είναι λίγοι, όμως τα προηγούμενα χρόνια ήταν περισσότεροι.

Στην ΑΕΚ εκτός του Μάνταλο, Τζαβέλλα κανείς άλλος Έλληνας δεν θεωρείται βασικός. Παρόλα αυτά θα σημειώσουμε πως Μπακάκης, Σβάρνας, αλλά και Γαλανόπουλος (είναι ξανά εκτός λόγω τραυματισμού) παίρνουν λεπτά συμμετοχής. Οπότε στην ΑΕΚ στην καλύτερη περίπτωση πέντε παίκτες.

Στον Άρη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς μόνο ο Μάνος και ο Δεληζήσης.

Εν κατακλείδι, οι μεγάλες ελληνικές ομάδες, έχουν πουλήσει τα τελευταία χρόνια -και μάλιστα ακριβά-  τους νέους Έλληνες παίκτες και τους έχουν αντικαταστήσει με ξένους.

Εκεί που σίγουρα έχει δίκιο ο Φαν’τ Σχιπ είναι ότι ελάχιστοι είναι οι Έλληνες παίκτες που παίρνουν λεπτά συμμετοχής από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Συνολικά 23 παίκτες σε 5 ομάδες και από αυτούς οι 10 είναι διεθνείς. 

sports.ert.gr.



Το άρθρο Τελικά έχει δίκιο ο Φαν’τ Σχιπ; – Πόσοι παίκτες της Εθνικής παίζουν στην Ελλάδα και πόσοι στο εξωτερικό εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα