«Τελευταίο Αντίο» στον Ανδρέα Μπάρκουλη

12:24 25/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «τελευταίο αντίο» στον αγαπημένο ηθοποιό του κινηματογράφου και του θεάτρου, Ανδρέα Μπάρκουλη, θα πουν σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 25 Αυγούστου) συγγενείς και φίλοι. Η κηδεία του θα τελεστεί στις 17:30 στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης.

Ο ζεν πρυμιέ του ελληνικού κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη (23 Αυγούστου) σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία 15 χρόνια.

Γεννημένος

στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού κ.ά.).

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, που έμελλε να αφήσει το σπάνιο, προσωπικό του αποτύπωμα και στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε επίσης σε περίπου 80 θεατρικά έργα.

Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) . Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στον κινηματογράφο , από το 1957 που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι οι ακόλουθες: « Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας»,«Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ’ αγαπάς;» κ.ά.

Ο ηθοποιός είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα.

Σχετική είδηση: «Αυλαία» για τον Ανδρέα Μπάρκουλη – Την Πέμπτη το τελευταίο «αντίο» (video)

Πηγές: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα