Ταϊλάνδη: Στενεύουν τα περιθώρια απεγκλωβισμού των 12 παιδιών (video)

18:11 6/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κομμένη την ανάσα, ο πλανήτης παρακολουθεί το θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ταϊλάνδη. Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και το οξυγόνο λιγοστεύει για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και 13 ημέρες στα έγκατα της πλημμυρισμένης σπηλιάς. Η απειλή νέων βροχοπτώσεων είναι άμεση και το κλίμα βαραίνει ο θάνατος ενός δύτη, ο οποίος αφού πρόλαβε να εφοδιάσει με οξυγόνο τους παγιδευμένους, κατά την επιστροφή έχασε τη ζωή του απο ασφυξία.

Οι συνθήκες μέσα στη σπηλιά γίνονται όλο και δυσκολότερες. Η αισιοδοξία εξανεμίζεται και όλα πλέον λειτουργούν εναντίον των διασωστών που πιέζονται να απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή το συντομότερο δυνατό. Δύσκολη η κατάσταση, εκτιμά ο σπηλαιολόγος Νίκος Λελούδας που μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ.

Την επικινδυνότητα του εγχειρήματος τονίζει με τον πιο δραματικό τρόπο ο θάνατος έμπειρου δύτη μέσα στη σπηλιά.
Ο 38χρονος Σαμάν Πουνάν, πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, είχε μόλις αφήσει μπουκάλες οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά και στο πεντάωρο ταξίδι της επιστροφής έχασε τις αισθήσεις του. Είχε αναχωρήσει αισιόδοξος για την Ταμ Λουάνγκ.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

Παγκόσμια αγωνία για τα εγκλωβισμένα παιδιά στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη (video)

Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται έντεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» ο Νίκος Λελούδας, σπηλαιολόγος, περιέγραψε το σύμπλεγμα σπηλαίων το οποίο έχει μήκος 10—12 χιλιόμετρα σε δαιδαλώδη μορφή, λέγοντας ότι είναι εν ενεργεία ποτάμι, το οποίο μετά από κάθε μεγάλη βροχή δέχεται πολύ μεγάλη ποσότητα νερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα