Τα Σκόπια διαμαρτύρονται προς τη Σερβία για τις πινακίδες FYROM

14:58 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, 20/01/2017 (ΕΡΤ –του ανταποκριτή μας Νίκου Φραγκόπουλου)

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε σημερινή του ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ζήτησε, μέσω της διπλωματικής οδού, την άμεση διόρθωση της ονομασίας της χώρας της από τις κρατικές αρχές της Σερβίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αντίδραση αυτή γίνεται μετά την εμφάνιση πινακίδων στα διόδια στη Σερβία,

στην οποία η χώρα κατονομάζεται ως FYROM.

Στην ανακοίνωση προστίθενται τα κάτωθι:

«Η χρήση της προσωρινής ονομασίας (σ.σ FYROM) και η συντομογραφία της προσωρινής ονομασίας αντί του συνταγματικού ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έρχεται σε αντίθεση με τις συναφθείσες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Σερβίας.

Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόκληση, η οποία προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν αντικατοπτρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι ακατάλληλο και επαίσχυντο, να κατονομαζόμαστε από γείτονες με προσβλητικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του στις αρχές του χρόνου στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta είχε κάνει λόγο για μεγάλο λάθος της Σερβίας που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”), προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό η χώρα του προσέβαλε τους «αδελφούς» της Έλληνες.

«Η Σερβία «έκανε λάθος όταν αναγνώρισε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεδομένου ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο», εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε: «εμείς αναγνωρίσαμε τη Μακεδονία προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (ενν. τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».

Ο κ. Ντάτσιτς είχε πει ακόμη στην ίδια συνέντευξη ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά πολυμερώς το όνομα που χρησιμοποιεί η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη κ.ά. για τη χώρα αυτή, δηλαδή FYROM.

Keywords
Τυχαία Θέματα