Τα προβλήματα των νησιωτών εξέθεσε στη Μάλτα ο υφ. Νησιωτικής Πολιτικής

11:30 13/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης, εξέθεσε -ενώπιον της Επιτροπής Νήσων και του Πολιτικού Γραφείου της Ένωσης Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης- που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Στους Αρκιούς, ένα παιδί αναγκάζεται να κάνει ξανά την τελευταία τάξη του Δημοτικού, γιατί η οικογένεια δεν μπορεί να μετακινηθεί στο διπλανό νησί που έχει Γυμνάσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά στους ευρωπαίους ο υφυπουργός, ενώ έκανε αναφορά και στην περίπτωση της Κάσου που πρόσφατα έμεινε για μέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς τα βασικά αγαθά.

Ο υφυπουργός, που παρουσίασε το σχέδιο για τη νησιωτικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, τόνισε στην ομιλία του πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συνεννόηση ανάμεσα στους νησιώτες της Ευρώπης, αφού -ειδικά την περίοδο αυτή- με όχημα τη Μαλτέζικη προεδρία, μπορούν να πάρουν σχήμα και μορφή, διεκδικήσεις χρόνων για την ισότητα των πολιτών και για τη συνοχή των κοινωνιών.

Ο κ. Σαντορινιός, υπογράμμισε ότι τα ελληνικά νησιά έχουν έντονες εποχιακές διακυμάνσεις που πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό τους θερινούς μήνες, ενώ καταλήγουν σε συνθήκες απομόνωσης τους χειμερινούς μήνες.

Keywords