Τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

12:08 28/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τους θεσμούς για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης καθώς τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Δημήτρης Λιάκος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ενεργειακά όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα προς επίλυση όπως αναφέρεται αρμοδίως. Στόχος είναι να υπάρχει τεχνική συμφωνία (staff level agreement)

με τους θεσμούς τον Μάιο.

Η Αθήνα έχει θέσει ως στόχο η συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και την μεταμνημονιακή εποπτεία να είναι έτοιμη για έγκριση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Όμως, δεν αποκλείεται τα στενά χρονικά περιθώρια σε συνδιασμό με την πολυπλοκότητα της συνολικής συμφωνίας να μεταθέσουν την έγκρισή της για αργότερα.

Ο αρμόδιος Eυρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το θέμα χθες, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάση περιπτώσει, η προθεσμία σήμερα είναι η 21η Ιουνίου,» τόνισε.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε χθες ότι «…η Ελλάδα είναι σε τροχιά να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση«.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα