Τα αυστηρά μέτρα στην αιμοδοσία δεν ταυτίζονται με τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελονοσίας δηλώνει ο καθηγητής ΕΣΔΥ Τ. Παναγιωτόπουλος

10:49 23/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για υπέρμετρη συζήτηση διόγκωση του θέματος έκανε λόγο μιλώντας στο δίκτυο Θεσσλίας της ΕΡΤ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Τ. Παναγιωτόπουλος με αφορμή το σάλο που ξέσπασε με τον εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας σε 12 δήμους της χώρας και τον προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών των περιοχών αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των εν λόγω περιοχών βρίσκονται, σε επίπεδο Θεσσαλίας,

οι δήμοι Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Τεμπών και Παλαμά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταρχήν ξεκαθάρισε πως φέτος έχουν εντοπιστεί μόνο 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά εμφανίστηκαν πέρυσι και με αφορμή αυτά συνεχίζεται και φέτος η λήψη των μέτρων πρόληψης της νόσου. Πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε καμία περίπτωση τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, όπως ακριβώς χρειάζεται, στην αιμοδοσία, δεν ταυτίζονται με το μέγεθος του κινδύνου εξάπλωσης της ελονοσίας. Μάλιστα όπως τόνισε τα κρούσματα τη φετινή περίοδο είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που ανέρχονταν σε διψήφια νούμερα.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κατέληξε λέγοντας πως όλες οι χώρες της Ευρώπης ζουν και θα ζουν με τον κίνδυνο αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα