Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων

14:14 2/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι δυνατόν να προβλεφθεί έγκαιρα η εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ σ’ έναν άνθρωπο, απλά και μόνο από την ανάλυση του γραπτού του λόγου; Ερευνητές της εταιρείας ΙΒΜ στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, χάρη σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το «έξυπνο» σύστημα διαβάζει τα γραπτά εκείνων που ίσως, αργότερα, αντιμετωπίσουν την νευροεκφυλιστική νόσο, αναλύοντας τις λέξεις που χρησιμοποιούν, τo πώς τις χρησιμοποιούν

και ποια λάθη, ενδεχομένως, εντοπίζονται στα κείμενά τους. Χρόνια πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων Αλτσχάιμερ, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, εντοπίζονται «ύποπτες» αλλαγές που παραπέμπουν σε προβλήματα στον εγκέφαλο και στη συγκεκριμένη ασθένεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές  του Κέντρου Ερευνών Thomas J.Watson της ΙΒΜ, στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν, προκειμένου να εξετάσουν τις περιπτώσεις 80 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 80 ετών. Οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία είχαν Αλτσχάιμερ και οι άλλοι μισοί όχι. Πριν από επτάμισι χρόνια ωστόσο, όλοι τους ήταν υγιείς και τότε –πριν κάποιοι από αυτούς να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ- είχαν κάνει γραπτά τεστ. Κατά την εξέταση, τους είχε ζητηθεί να περιγράψουν γραπτώς μια εικόνα, στην οποία ένα αγόρι, ανεβασμένο σε ένα σκαμπό, προσπαθεί να φτάσει ένα δοχείο με μπισκότα από το ράφι της κουζίνας, πίσω από την πλάτη μιας γυναίκας, η οποία στέκεται πάνω από έναν πλημμυρισμένο νεροχύτη.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης των επιστημόνων ανέλυσε τα κείμενα όσων συμμετείχαν στο πείραμα, όταν ακόμα δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου. Από την εξέταση των γραπτών εντοπίστηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν επαναληπτική χρήση λέξεων, γραμματικά-συντακτικά λάθη, ορθογραφικά λάθη και λανθασμένη χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων. Ακόμη, κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούσαν μια πιο τηλεγραφική γλώσσα, με λιγότερες και πιο σύντομες λέξεις. Όσοι από την ομάδα έκαναν τέτοια λάθη αποδείχθηκε, αργότερα, ότι εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «έξυπνο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να προβλέψει, με ποσοστό ακρίβειας 75%, ποιοι από τους ηλικιωμένους θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που είδα, η οποία έλαβε υπόψη της ανθρώπους εντελώς υγιείς και προέβλεψε με κάποια ακρίβεια ποιοι (από αυτούς) θα εμφάνιζαν προβλήματα χρόνια αργότερα», ανέφερε ο  ο δρ Michael Weiner, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα και με σχετικό άρθρο των New York Times, ελπίδα των ειδικών είναι να επεκτείνουν την έρευνά τους, ώστε μέσα από τον εντοπισμό των λαθών στη χρήση του γραπτού και προφορικού λόγου να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση και άλλων νευρολογικών ασθενειών σε ανθρώπους, προτού αυτοί εμφανίσουν συμπτώματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ nytimes.com

Φωτογραφία: Creative Commons – Άδεια χρήσης CC0

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα