Σύστημα μεταφράζει τις σκέψεις σε αναγνωρίσιμο λόγο

13:38 30/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια δημιούργησαν ένα σύστημα που μεταφράζει τις σκέψεις σε αναγνωρίσιμο λόγο. Παρακολουθώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα κάποιου, το σύστημα αυτό μπορεί να αναπαράγει τις λέξεις που ακούει ένας άνθρωπος με πρωτοφανή σαφήνεια. Σύμφωνα με έρευνα δεκαετιών όταν οι άνθρωποι μιλούν – ή φαντάζονται ότι μιλούν –ο εγκέφαλός τους εμφανίζει ενδεικτικά μοτίβα δραστηριότητας καθώς και ένα διακριτό αλλά αναγνωρίσιμο μοτίβο σημάτων.

Ο δυνητικός αντίκτυπος της τεχνολογίας αυτής σε ανθρώπους που έχουν χάσει την φωνή τους είναι

εξαιρετικός. «Η φωνή, μας βοηθά να συνδεθούμε με τους φίλους, την οικογένειά μας και τον κόσμο γύρω μας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια της φωνής από τραυματισμό ή ασθένεια είναι τόσο καταστροφική», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας, Nima Mesgarani. «Με τη σωστή τεχνολογία, οι σκέψεις αυτών των ανθρώπων θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν και να κατανοηθούν από οποιονδήποτε ακροατή».

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, η πανεπιστημιακή ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο υπολογιστή που μπορεί να συνθέσει ομιλία αφού εκπαιδευτεί με ηχογραφήσεις ανθρώπων που μιλούν. Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Amazon στο Echo και η Apple στην εφαρμογή Siri.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ζήτησαν από πέντε ασθενείς με επιληψία που θα υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, να ακούσουν κάποιον που μιλάει καθώς οι ερευνητές αναζητούσαν νευρικά μοτίβα στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών. Η ομάδα του Κολούμπια ακολούθησε τα πρότυπα αυτά για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμό τους, τον οποίο ονόμασαν «vocoder» (φωνοκωδικοποιητή), για να μεταφράσει τα εγκεφαλικά κύματα σε ομιλία.

Τέλος, η ομάδα ζήτησε από 11 άτομα να ακούσουν την ομιλία. «Είδαμε ότι οι ασθενείς μπορούν να επαναλάβουν τους ήχους κατά 75%. Ο ευαίσθητος φωνοκωδικοποιητής και τα ισχυρά νευρικά δίκτυα αντιπροσώπευαν τους ήχους που οι ασθενείς είχαν αρχικά ακούσει με εκπληκτική ακρίβεια».

Προς το παρόν, το σύστημα μεταφράζει μόνο τις σκέψεις, καθώς ο άνθρωπος ακούει την ομιλία, αλλά οι ερευνητές θέλουν να δουν αν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όταν κάποιος θα μιλάει ή θα σκέφτεται να μιλήσει και δεν θα τίθεται θέμα ακρόασης.

«Σε αυτό το σενάριο, αν ο χρήστης σκέφτεται ότι θέλει ένα ποτήρι νερό, το σύστημά μας θα μπορούσε να πάρει τα σήματα του εγκεφάλου που δημιουργούνται από αυτή τη σκέψη και να τα μετατρέψει σε συνθετική, λεκτική ομιλία», δήλωσε ο Mesgarani. «Αυτό θα άλλαζε τα πάντα. Θα έδινε σε οποιονδήποτε έχει χάσει την ικανότητά του να μιλάει, είτε μέσω τραυματισμού είτε λόγω ασθένειας, την ευκαιρία να ξανασυνδεθεί με τον κόσμο γύρω του».

ΠΗΓΗ: Futurism

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα