Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για τις βιομηχανικά μολυσμένες περιοχές

18:17 6/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Δικτύου Βιομηχανικά Επιμολυσμένων Περιοχών και Υγείας, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου αύριο, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων ΙΙ, στον ημιώροφο του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ (κόκκινο κτίριο – 3η Σεπτεμβρίου).

Στη Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν ο Διευθυντής του Τομέα Τεχνολογιών και του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και του Ερευνητικού

Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία, Αν. Καθηγητής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης και o Επικεφαλής του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Επιστήμης και Τεχνολογίας (COST) για τις Βιομηχανικά Επιμολυσμένες Περιοχές και την Υγεία (ICSHNet), κ. Ivano Iavarone.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE Lab) και την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Επιστήμης και Τεχνολογίας (COST) και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν αύριο, 7 Φεβρουαρίου στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Υπάρχουν γύρω στις 250.000 περιοχές με πιθανή επιμόλυνση από βιομηχανική δραστηριότητα στις 33 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο δίκτυο επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ISCHNet.

Από αυτές το δίκτυο ISCHNet έχει ταυτοποιήσει 85 περιοχές με ιδιαίτερα σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε επίπεδα που μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία. Αυτές οι περιοχές κατανέμονται όπως παρακάτω σε βιομηχανικές δραστηριότητες:

– 48% χημική και πετροχημική βιομηχανία

– 39% επεξεργασία και διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων

– 30% χαλυβουργία και μεταλλουργική βιομηχανία

– 20% εξορυκτική βιομηχανία

– 16% διύλιση πετρελαίου

– 12% ηλεκτροπαραγωγή

– 9% εξόρυξη πετρελαίου

Το δίκτυο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναπτύσσει μια εξονυχιστική βάση δεδομένων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στις βιομηχανικά επιμολυσμένες περιοχές η οποία θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις υπεύθυνες αρχές για τον σχεδιασμό δράσεων καθαρισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το δίκτυο ISCHNet θέτει επίσης μια σειρά από υπολογιστικά εργαλεία (λογισμικό) και μεθοδολογίες εκτίμησης της έκθεσης του πληθυσμού και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από βιομηχανικά επιμολυσμένες περιοχές.

Τα παραπάνω εργαλεία και μέθοδοι θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμάθησης στο πρώτο διεθνές σχολείο για την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου στην υγεία από βιομηχανικά επιμολυσμένες περιοχές, το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ από 8 έως 10 Φεβρουαρίου με συμμετοχή πάνω από 16 εκπαιδευτών και 50 εκπαιδευόμενων από όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ISCHNet που θα γίνει στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρία που είναι αφιερωμένη στο θέμα της εκτίμησης και διαχείρισης του κινδύνου στην υγεία από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η συνεδρία θα γίνει αύριο, 7/2/2017 και ώρες 14.00 με 16.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. με συμμετοχή τόσο ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και από τοπικούς φορείς και επιστήμονες. Ο στόχος της θα είναι μια ενδελεχής ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων πάνω στο θέμα της πιθανής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από την εξορυκτική δραστηριότητα. Σκοπός είναι να θέσουμε την επιστημονική βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να γίνεται ο διάλογος για το καυτό αυτό θέμα».

Περισσότερα για το COST Action IS1408 – ICSHNet:

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο

Πηγή:ΑΠΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα