Συνέντευξη με τον Σίμο Κυπαρισσόπουλο, ιδρυτή του Micro μ Festival

12:57 12/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι σινεφίλ, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Micro μ, που φέτος εκμηδενίζει τα χιλιόμετρα και προβάλλει ταυτόχρονα δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους, την ίδια ημέρα και ώρα, σε έντεκα πόλεις της Ελλάδας και σε τέσσερις του εξωτερικού.

Ο Σίμος Κυπαρισσόπουλος, ιδρυτής και διοργανωτής του φεστιβάλ, που φέτος κλείνει

αισίως εφτά χρόνια δυναμικής παρουσίας, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Micro μ Festival, για τις ξεχωριστές δράσεις του αλλά και για τα μηνύματα αγάπης και στήριξης από τον κόσμο, που αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για τη διοργάνωση αυτής της κινηματογραφικής γιορτής.

κ. Κυπαρισσόπουλε, είστε ιδρυτής και διοργανωτής του Micro μ Festival, το οποίο φέτος κλείνει εφτά χρόνια. Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτή και ποιος είναι ο σκοπός του φεστιβάλ;

Τελειώνοντας τη δραματική σχολή, ξεκίνησα να δουλεύω αδιαλείπτως για δύο χρόνια τόσο στον χώρο του θεάτρου όσο και στην τηλεόραση. Ευρισκόμενος, λοιπόν, σε περιοδεία στην επαρχία, σε αρκετές πόλεις έτυχε να παρατηρήσω αφίσες ενός άλλου φεστιβάλ με ταινίες μικρού μήκους που ταξίδευε μήνες ολόκληρους μετά τη διοργάνωσή του από πόλη σε πόλη και ένιωσα λύπη στη σκέψη ότι το κοινό των επαρχιακών πόλεων δεν είχε τη δυνατότητα να βιώσει τη χαρά της ζωντανής συμμετοχής σ’ ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους δημιουργίας του Micro μ. O δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί δημιουργοί ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, υψηλού επιπέδου θα τολμούσα να πω, που δημιουργούν εξαιρετικά έργα αλλά, λόγω έλλειψης φεστιβάλ τέτοιας κατηγορίας, δεν προβάλλονται σχεδόν πουθενά.

Έτσι, λοιπόν, τον Ιούνιο του 2011 γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να οργανώσω μια προβολή ταινιών μικρού μήκους, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βραβεύει τον σκηνοθέτη που θα το αγγίξει πιο πολύ, με ένα bonus για την επόμενη παραγωγή του και τότε, τον Σεπτέμβριο του 2011, διοργανώθηκε το 1ο Micro μ Festival.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, γίνεται ταυτόχρονη προβολή ταινιών μικρού μήκους σε έντεκα πόλεις της Ελλάδας και σε τέσσερις του εξωτερικού. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη δράση και για την ανταπόκριση που έχει από το κοινό.

Η ιδιαιτερότητα του Micro μ είναι αυτή ακριβώς που περιγράψατε: η πραγματοποίηση του φεστιβάλ σε όλες τις πόλεις ταυτόχρονα. Δεν φτιάχνουμε μια κεντρική εκδήλωση που την προβάλλουμε σε πολλά μέρη. Στόχος μας είναι να στήνουμε μια γιορτή στην κάθε πόλη παίρνοντας στοιχεία από τη δική της τοπική ομορφιά. Όσο για την ανταπόκριση του κοινού; Είναι πολύ τιμητικό να δεχόμαστε κάθε χρονιά προσκλήσεις από νέες πόλεις, από ανθρώπους που πιστεύουν στην ιδέα μας από πολλές πόλεις ή μηνύματα που μας ευχαριστούν για την οργάνωση μιας τέτοιας γιορτής. Αυτό που μεγαλώνει το Micro μ κάθε φορά είναι η ξεκάθαρη αγάπη του κοινού του.

Πώς γίνεται η επιλογή των ταινιών που θα προκριθούν; Συμμετέχει στη διαδικασία και το κοινό;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να τονίσω ότι και φέτος δεχτήκαμε έναν μεγάλο αριθμό αιτήσεων από Έλληνες κινηματογραφιστές, δυστυχώς όμως η φύση του Micro μ μάς αναγκάζει να επιλέξουμε μόνο δεκαπέντε. Ωστόσο, όταν κλείνουν οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, η κριτική επιτροπή συγκεντρώνει τις ταινίες και επιλέγουν ποιες είναι εκείνες που θα διαγωνιστούν σε κάθε διοργάνωση.

Στη διαδικασία επιλογής των υποψήφιων διαγωνιζόμενων δεν συμμετέχει το κοινό. Το κοινό έχει, όμως, ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όταν θα επιλέξει ποια είναι εκείνη που το συγκίνησε περισσότερο. Υπάρχει και κάποια επιβράβευση για τις ταινίες που θα προκριθούν. Το βραβείο που κερδίζει ο νικητής σκηνοθέτης είναι χρηματικό, που μας δίνεται από σπουδαίες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να στήνουμε μια γιορτή στην κάθε πόλη παίρνοντας στοιχεία από τη δική της τοπική ομορφιά.

Πιστεύετε ότι οι ταινίες μικρού μήκους έχουν τη θέση που τους αξίζει στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες και δημιουργοί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά φεστιβάλ αμιγώς για μικρού μήκους φιλμ. Όμως, τελευταία, μεγάλα φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει να διοργανώνουν αφιερώματα για ταινίες μικρού μήκους. Οι Έλληνες δημιουργοί προσπαθούν να δημιουργήσουν σωστές ταινίες με όσα μέσα διαθέτουν, διότι, δυστυχώς, η κρατική βοήθεια είναι πενιχρή. Θα πρέπει να αναγνωρίσω το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες σκηνοθέτες που οι προσπάθειές τους αξίζουν να προβληθούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για το Micro μ Festival

Το Micro μ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, φέτος εγκαινιάζει δυο ακόμη σημαντικές συνεργασίες: η μία είναι με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου και θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση της Αθήνας, και η δεύτερη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που θεσμικά στηρίζει τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και θα φιλοξενήσει το Micro μ στα Παραρτήματά του, στην Αλεξάνδρεια, το Βερολίνο, και την Οδησσό.

Παράλληλα, οι διοργανωτές επιστρέφουν στους δημιουργούς την αγάπη του κοινού για τον κινηματογράφο μετατρέποντάς την σε έμπρακτη στήριξη. Τα βραβεία αφορούν τις επόμενες ταινίες των νικητών και είναι αξίας 3.000 ευρώ.

Ειδικό αφιέρωμα

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 μετά το διαγωνιστικό μέρος θα πραγματοποιηθεί μέρος αυτού του αφιερώματος, που περιλαμβάνει την προβολή έξι ταινιών μικρού μήκους, Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η είσοδος του κοινού κατά τη διάρκεια του αφιερώματος είναι ελεύθερη.

Οι πόλεις που συμμετέχουν στο Micro μ Festival 2017 είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, Ταύρος

Θεσσαλονίκη, Cine Βακούρα, Ι. Μιχαήλ 8

Ρόδος, Κινηματογράφος, Παλλάς, Δημοκρατίας 13

Χανιά, Studio OXO NOU Αγ. Κυριακής 29

Ηράκλειο, Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου, Εφέσου 20-24

Ξάνθη, Λαογραφικό Μουσείο ΦΕΞ, Αντίκα 7

Πάτρα, Κινηματογράφος Πάνθεον, Λ. Γούναρη 34

Τρίπολη, Cine Ville, 28ης Οκτωβρίου 56&Δημητρακοπούλου 30

Σαντορίνη, Οινοποιείο Μπουτάρη, Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη

Ιωάννινα, Θέατρο, Καμπέρειο Παπαδόπουλου 11

Βόλος, Κτήριο Μεταξουργείου, Νικομήδειας 2, Νέα Ιωνία

Βερολίνο, Institut français-Salle Boris Vian Kurfürstendamm 211

Παρίσι, Centre Culturel Irlandais 5, rue des Irlandais

Οδησσός, Παράρτημα ΕΙΠ Krasny Pereoulok 20

Αλεξάνδρεια, Jessuit Cultural Center 298, Port Said Street

Οι δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους που προβάλλονται στο Φεστιβάλ είναι:

All of me, Diversity, Αυστραλία, Γυμνά σώματα, Έλλη, Η ζωή ενός νεκρού, Η Χέλγκα είναι στο Λουντ, Κρεατομηχανή, Μαμά γύρισα, Μείον ένα (-1), Οι αναμνήσεις μιας κούκλας, Το μανάβικο, Το πτώμα ήταν νεκρό, 10 Days that #Rekt Eugene Muller

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνία του Micro μ Festival 2017.

INFO

Ημέρα: Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Ώρα: 19:00 (ώρα Ελλάδος)

Γενική είσοδος: 7 €/Προπώληση 6€ viva.gr

www.micromfestival.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα