Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Πέφτει η αυλαία με σάλπισμα συστράτευσης

08:56 2/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην 3η και τελευταία μέρα εισήλθε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη Φώφη Γεννηματά να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για συστράτευση στο εγχείρημα ανασύστασης της Κεντροαριστεράς προς όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές, δισταγμούς και διχασμούς, όποιος θέλει να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια να το κάνει τώρα, τονίζει η κ. Γεννηματά στην Καθημερινή.
Από το πρωί άρχισαν οι τοποθετήσεις συνέδρων και στο τέλος αναμένεται να εγκριθούν ο οδικός χάρτης μέχρι την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς και

το πρόγραμμα «Ελλάδα», με τις προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας μετά τα μνημόνια.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ, ανέφερε ότι αποφάσισε να ανταποκριθεί και να πάει στο συνέδριο και να μιλήσει, αφού άκουσε την εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά και τις πολύ σημαντικές προτάσεις που ανακοίνωσε για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

«Ζητώ καθαρά, χωρίς διαπραγματεύσεις, να μοιραστώ το βάρος για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κεντροαριστεράς. Δεν θα ήμουν εδώ, αν δεν κάνατε ένα μεγάλο βήμα. Δεν επιδιώκω καμία ρεβάνς, αλλά να παλέψω για τις ίδιες προτάσεις για μεγάλη κεντροαριστερά, για την παράταξη που στήριξα και στην «Ώρα Αποφάσεων»», τόνισε.

Ο κ. Ραγκούσης, αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η χώρα, μίλησε για παρατατεταμένο εθνικό αδιέξοδο. «Το 2009 κατέρρευσε ένα ολόκληρο πολιτικό και οικονομικό μοντέλο δεκαετιών, με το οποίο ζούσαν οι Έλληνες. Κατέρρευσε ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, βυθίζοντας τη χώρα», είπε.

Ανέδειξε ως κύρια αιτία το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σταθερές δημόσιες πολιτικές τα τελευταία 35 χρόνια κι απέδωσε την ευθύνη γι’αυτό στα κόμματα και τις ηγεσίες τους, αλλά και σε βαθύτερους μηχανισμούς της κοινωνίας.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως για να βγει η χώρα από την κρίση πρέπει να ηττηθεί ο δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και, κυρίως, να επιτευχθεί η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μπορεί να γίνει από νέο ενιαίο πολιτικό προοδευτικό φορέα.

Ασκώντας έντονη κριτική στη ΝΔ επισήμανε ότι «απαιτείται να αφαιρεθεί το μεταρρυθμιστικό μακιγιάζ της οπισθοδρομικής ΝΔ. Απαιτείται να μπει ένα τέλος στην ιδιοτελή ωραιοποίηση του Κ.Μητσοτάκη. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο Μάκης Βορίδης και ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Τα πρωτοπαλίκαρα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η επιμονή στη λογική ενός μικρού και αξιόλογου κόμματος με μοντέρνα ρητορική, εκ των πραγμάτων μόνον ως συμπλήρωμα της οπισθοδρομικής δεξιάς μπορεί να εξελιχθεί. Μιά δεξιά που θα το κάνει κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση της μέσα σε 6 μήνες», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Και κατέληξε: «η εισήγησή μου στους ανθρώπους, τα μέλη και τους φίλους της «Ώρας Αποφάσεων» θα είναι θετική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες ίδρυσης της νέας προοδευτικής παράταξης. Θα είναι θετική η εισήγησή μου να δώσουμε τη μάχη των απόψεων, μέσα από τη δημιουργία της νέας παράταξης. Όσο για τα άλλα αξιόλογα ιδρυτικά μέλη της «Ώρας», τον Γιάννη, την ‘Αννα και τον Γιώργο, θα πω ότι προσωπικά δεν με αποπροσανατολίζει, που προς το παρόν διαφωνήσαμε, ούτε πρόκειται να σταθώ στην ιδιότυπη «διαγραφή» μου με μνησικακία. Προσωπικά, θα επιμείνω να υπηρετώ το κεντρικό μήνυμα της ενότητας που συνειδητά ήθελα να εκπέμψω με την απόφασή μου να δημιουργήσω μαζί τους την «Ώρα», παρά τις γνωστές διαφορετικές μας πορείες, αλλά και σημερινές αποκλίνουσες απόψεις. Αυτό το ίδιο μήνυμα ενότητας, άλλωστε, ήρθα και σήμερα εδώ για να υπηρετήσω».

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, τόνισε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως «δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις συμβολικού χαρακτήρα, αλλά αναλαμβάνουμε ευθύνες διακυβέρνησης».

«Η δεξιά είναι διαχρονικός αντίπαλος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί το «ανάχωμα» στη Νέα Δημοκρατία», είπε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά την ομιλία της. Κατήγγειλε ότι υπάρχει «σχέδιο Μαδουροποίησης» της ελληνικής κοινωνίας και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το διαζύγιο είναι οριστικό γιατί στις τάξεις του υπάρχουν «εθνικολαϊκιστές».

«Η κρίση είναι μια μοναδική ευκαιρία να το πάρουμε αλλιώς», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας λόγο για μια επανάσταση, όπου κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα είναι μέρος ενός νέου πολιτικού αφηγήματος. «Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας», είπε ο κ Γερουλάνος και σημείωσε: «Ακόμα εκπροσωπούμε το όραμα για έναν Έλληνα ελεύθερο. Αφήστε τους τεχνητούς διαχωρισμούς για να πετύχουμε την ενότητα».

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πέτυχε και αυτό φαίνεται και από την προβολή και την υποδοχή που είχε από την κοινωνία, είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στην ομιλία του στο συνέδριο.

«Όταν ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά τη διαδικασία για το συνέδριο υπήρχαν γκρίνιες, όμως το στήριξε ο κόσμος και αποτύπωσε την εικόνα της ενότητας της παράταξης. Είμαστε πάλι εδώ όλοι μαζί και η επιτυχία του συνεδρίου μάς δίνει και πάλι το δικαίωμα στην ελπίδα», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι θα ξαναγίνει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος και δεν θα είναι το συμπλήρωμα κανενός κόμματος.

Επισήμανε την ανάγκη να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην ηττηθούν οι ιδέες της Αριστεράς, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει στρατηγική νίκη, διότι η δεξιά ήταν πάντα ο στρατηγικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης.

«Έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία σε βάρος της παράταξης μας, η οποία παρά το ότι έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία το 2009-2010 και μετά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γίνει δεκτή από το 2010 η πρόταση της εθνικής συνεννόησης θα είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα την πορεία των άλλων χωρών που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα σε μνημόνιο.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι «δεν είμαστε η πολύφερνη νύφη που θα συμπληρώσει τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει τις πρέπουσες επιλογές για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ.Καστανίδης είπε ότι τον κ. Καρατζαφέρη δεν τον «ψήφισε» το ΠΑΣΟΚ, αλλά «τον επέβαλε η Νέα Δημοκρατία δια της παρουσίας του κ. Σαμαρά».

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που θα εκφράσει όλους τους πολίτες. Από το προοδευτικό κέντρο, μέχρι την κεντροαριστερά και την πολιτική οικολογία. Με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων και σχηματισμών. Μια οργανωτική μετεξέλιξη, χωρίς καμία ιδεολογική μετάλλαξη. Να δημιουργήσουμε το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα διεκδικήσει τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές». Αυτό υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι θα διεκδικεί μια νέα κοινωνική συμφωνία «με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τους σημερινούς μη προνομιούχους».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι στόχος είναι η διεκδίκηση της 2ης θέσης στις επόμενες εκλογές με: «την κατάργηση του Υπερταμείου αποικιοκρατίας. Αρνούμαστε την οικονομική υποδούλωση της χώρας. Μόνοι μας θα διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία. Για την ακύρωση των πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Για τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών Τσίπρα και Βαρουφάκη το α’ εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν στα capital controls και την οικονομική ζημιά των 100 δισ. ευρώ σε βάρος των πολιτών και της χώρας. Για αρνητική ψήφο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οποιουδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση 2004-2009 της Ν.Δ., που χρεωκόπησε τη χώρα».

«Πρέπει να αποδομήσουμε τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να αποκαλύψουμε τη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρχεται, οδηγείται σε μια ήττα, που πρέπει να την κάνουμε στρατηγική, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να τη μετατρέψουμε σε στρατηγική νίκη για τη δημοκρατική παράταξη», είπε και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δεξαμενή και δεν θα γίνει ποτέ παράταξη με ρίζες στην κοινωνία».

«Δεν είναι στρατηγικός μας εταίρος η Νέα Δημοκρατία, τελεία και παύλα», είπε για τις σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε πως «αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα είναι περισσότερο σκληρή και νεοφιλελεύθερη δεξιά, από αυτή που γνωρίσαμε μέχρι τώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανανέωσης που τίθεται από στελέχη της ΔΗΣΥ ο κ. Ρέππας είπε ότι θεωρεί πως ο Κώστας Σημίτης είναι πιο νέος από τον Κώστα Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα και αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν πιο νέος από αρκετούς συνέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

O ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εμφανίζεται αντίθετος στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λογική ότι πριν από τις εκλογές πρέπει να φύγει ο κ. Καμμένος, για να γίνει το ΠΑΣΟΚ σωσίβιο του κ. Τσίπρα, είναι μια αυτοκτονική επιλογή και ούτε οι πολίτες θα στήριζαν κάτι τέτοιο», τονίζει.
Επισημαίνει ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς χρειάζεται ριζοσπαστική ανανέωση, όχι μόνο με νέα πρόσωπα ηλικιακά, αλλά περισσότερο με άλλη πολιτική κουλτούρα. «Αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και στελεχικού δυναμικού. Πρέπει να εμφανίσουμε κάτι καινούριο σε όλα τα επίπεδα», συμπληρώνει.

Ο ίδιος αποφεύγει να δηλώσει αν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου σχήματος, λέγοντας ότι είναι λάθος στελέχη του χώρου να καταθέτουν τις φιλοδοξίες τους πριν δημιουργηθεί ο νέος φορέας. «Πρώτα πρέπει να φτιάξουμε το θεσμό και το πρόγραμμα και μετά να δούμε ποιος ταιριάζει να εκφράσει αυτή τη νέα προσπάθεια», εξηγεί.

Χαρακτηρίζει «βαρύ θεσμικό ατόπημα» την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση Noor I και σημειώνει ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει σοβαρές απαντήσεις για το θέμα, τότε ο κ. Καμμένος θα πρέπει να οδηγηθεί σε παραίτηση. Δηλώνει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση γιατί η πολιτική συμπεριφορά του δεν δικαιολογεί την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να συγκυβερνήσει μαζί του, ενώ προσθέτει ότι «τώρα ο κ. Καμμένος συνομιλεί με έναν ισοβίτη και από τα έδρανα της Βουλής τον χειροκροτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Ευ. Βενιζέλος: Για την «Ελλάδα μετά» χρειάζεται συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Keywords
αυλαια, Γιαννης Ραγκουσης, νεα δημοκρατια, κοινωνικη συμφωνια, capital controls, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, ελλαδα, ραγκουσης, συριζα, συμμετοχή, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, νέα, γερουλανος, χρεοκοπια, μνημονιο, ΛΑΟΣ, παπαδημος, καρατζαφερης, σαμαρας, εκλογες, τσιπρας, capital, παπανδρεου, καμμενος, βουλη, video, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, το θεμα, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, ηττα, θεμα, καθημερινη, οδικος χαρτης, προγραμμα, capital, αδικια, ανδρεας παπανδρεου, ανδρουλακης, απε, βοριδης, γεγονος, γινει, γιώργος παπανδρέου, δυναμη, δωσει, ευη, εγινε, εγχειρημα, εδρανα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, επιτυχια, ευθυνη, ζημια, ιδεες, ιδιο, ιδρυση, υπηρχαν, υποθεση, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, καπιταλισμος, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαθος, λογο, μακιγιαζ, νικη, νυφη, παντα, οραμα, πρωι, ψυχη, ρεππας, ρητορικη, συμμετοχή, σημιτης, σωσιβιο, υγιεις, υλοποιηση, ισχυρος, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, δημητρης, δικαιωμα, εθνικο, ηρθα, χωρα, κωστας, κυριακου, παυλος, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα