Συνεχίζονται οι επαφές με τους θεσμούς -Παραμένουν οι αποστάσεις

11:44 3/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και των τελευταίων μεταξύ τους συνεχίζονται χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προκύψει μια προσυμφωνία που θα ενθάρρυνε την κ. Λαγκάρντ να ζητήσει την Δευτέρα από το ΔΣ του ΔΝΤ την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά της όσο οι ευρωπαίοι δανειστές

δεν ξεκαθαρίζουν τις δικές τους θέσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι πρότεινε σε προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη με τους θεσμούς την μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ και την ένταξη των συντάξεων στο δημοσιονομικό «κόφτη» από το 2019.

Επιπλέον, η Αθήνα επιμένει σε συνολική λύση που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόση των 6,1 δισ. ευρώ, δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και κάποια διαβεβαίωση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το συντομότερο δυνατόν.

Η στάση του Βερολίνου και γενικότερα των Ευρωπαίων δανειστών δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων αν και εμφανίζεται να συζητά την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα λίγα χρόνια μετά το 2018.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΔΝΤ να επιμένει σε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να ψηφισθούν προκαταβολικά για να διασφαλισθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 καθώς οι ευρωπαίοι δανειστές δεν δέχονται να προχωρήσουν σε γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι σε επαφή με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να βρίσκεται στο Βερολίνο γι’ αυτό τον σκοπό.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι αν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν εξασφαλίσει στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας κάποια πολιτική παρέμβαση από την καγκελάριο κ. Μέρκελ για να αρθεί το αδιέξοδο, το ΔΣ του ΔΝΤ είναι πιθανό να μην λάβει καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να συντηρείται η αβεβαιότητα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει τις πιθανότητες να αποφασίσει το EuroWorking Group (EWG) στις 9 Φεβρουαρίου την επιδιωκόμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα συζητήσει την Δευτέρα δυο εκθέσεις για την Ελλάδα.

Μια έκθεση έχει συνταχθεί στα πλαίσια του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου και αναφέρεται στη πορεία της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Η δεύτερη έκθεση αφορά την επισκόπηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο θέλουν την έκθεση να βγάζει το ελληνικό χρέος μη διαχειρίσιμο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα