Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την τεχνική συμφωνία-Πιθανό έκτακτο EwG

19:35 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών που έχουν στόχο την σύγκλιση στα δημοσιονομικά, στα χρηματοπιστωτικά και στα εργασιακά με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το αργότερο. Πιθανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group (EwG) μέχρι τις 11 Μαΐου.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών που ξεκίνησε το απόγευμα περιλαμβάνει

διαδοχικές συναντήσεις για τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και τέλος τα εργασιακά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έχει προσέλθει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά θα εξεταστεί τι ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο.

Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,2% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα στα επόμενα 24ωρα και να προχωρήσει εν συνεχεία στη ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων έως τα μέσα Μαΐου ώστε να συνταχθεί μετά η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η έκθεση συμμόρφωσης θα αναφέρει αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της β’ αξιολόγησης.

Από την ελληνική πλευρά προκύπτει επίσης ότι μπορεί να συγκληθεί εκτάκτως τηλεδιάσκεψη των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) μέχρι τις 11 Μαΐου, με σκοπό την προετοιμασία του Washington Group στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το Washington Group μπορεί να συγκληθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας που θα λάβει χώραν στις 11 Μαΐου. Το Washington Group θεωρείται σημαντικό για μια ενδεχόμενη συμφωνία των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να πείσουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να θέσει το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου.

Ανώτερη τραπεζική πηγή, αναφέρει ότι η ΕΚΤ θέλει από το Eurogroup του Μαΐου νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εκτιμώντας παράλληλα ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE τον Ιούλιο.
Ο ίδιος παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά. Εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%.

ΠΗΓΗ: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα