Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το εργατικό ατύχημα στην TOP GAS

18:40 26/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη είναι η ανησυχία στους εργαζόμενους για τα αίτια που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, όπως το πρόσφατο στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων και την απόδοση ευθυνών.

Επίσης θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, όπου υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, υπάρχει και ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο (οδηγία Σεβέζο), ώστε να αποφευχθεί η επέκταση των συνεπειών και σε γειτονικές επιχειρήσεις, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το γεγονός αυτό

εντείνει τις ανησυχίες μετά από κάθε εργατικό ατύχημα στην περιοχή, τώρα στον Ασπρόπυργο, πριν δύο χρόνια στα ΕΛΠΕ, πιό παλιά στην ΠΕΤΡΟΛΑ και στην ΠΥΡΚΑΛ.

Το εργατικό κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Όχι άλλα εργατικά ατυχήματα. Το ΕΚΑ εκφράζει την αγανάκτηση και την ανησυχία του για το νέο εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στην εταιρεία υγραερίου TOP GAS στον Ασπρόπυργο. Αυτή τη φορά έχουμε τον τραυματισμό τριών εργαζομένων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του Αττικού Νοσοκομείου. Γι άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Δε θα ανεχτούμε άλλο, είτε να θρηνούμε θύματα, είτε να τραυματίζονται σοβαρά άνθρωποι του μόχθου που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.

Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ πρέπει να διαλευκάνουν τα αίτια του ατυχήματος, να αποδώσουν ευθύνες, όπου αυτές αναλογούν, και να εντείνουν τους ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι δευτερεύον θέμα, είναι υποχρέωση και ανάγκη.

Ευχόμαστε οι συνάδελφοι να βγουν νικητές από τη μάχη που δίνουν και καλή δύναμη στις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του το εργατικό κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ) επισημαίνει: «Στην εταιρία TOP GAS στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου συνέβη ένα ακόμα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα δύο συνάδελφοί μας να νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων Αττικό και Άγιος Σάββας, ενώ ο τρίτος με ελαφρύτερα τραύματα μετά τις πρώτες βοήθειες από το Αττικό Νοσοκομείο επέστρεψε σπίτι του.

Το ΕΚΕ-ΔΑ μαζί με το ΚΕΠΕΚ επισκέφθηκε τον χώρο ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση ως προς τα αίτια του ατυχήματος.

Αναμένοντας την έκθεση του ΚΕΠΕΚ θα επανέλθουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που οδηγούν σε τέτοια τραγικά ζητήματα.

Ευχόμαστε περαστικά στους συναδέλφους μας και θα επανέλθουμε όταν γίνει γνωστό το πόρισμα από τον έλεγχο του ΚΕΠΕΚ».

Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, κανονισμοί και διαδικασίες, δεν χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας ενώ δεν συντηρείται επαρκώς ο εξοπλισμός.

Γι’ αυτό συνάδελφοί μας καίγονται, σακατεύονται και άλλοι δεν γυρνάνε σπίτι τους από το μεροκάματο. Το Σωματείο απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στη συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και στις συναφείς επιχειρήσεις.

Συνάδελφοι,

ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση. Οι συνάδελφοι στην TOPGAS να μη δεχτούν να εργαστούν χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας. Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των τραυματιών, αλλά παράλληλα εντείνει την πάλη του για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Στους συναδέλφους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση, και ελπίζουμε να γυρίσουν σύντομα στις οικογένειές τους».

Σχετικές ειδήσεις:

Τop Gas: Έχει κληθεί για εξηγήσεις για τρεις παραβάσεις – Σε εξέλιξη έρευνα

ΓΣΕΕ: Απαιτείται η διαλεύκανση του εργατικού ατυχήματος στον Ασπρόπυργο

28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα