Συνεχίζονται με επιτυχία οι δράσεις στον «Ξενώνα Ραψάνης»

19:30 1/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σεμινάριο που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και λειτουργούς ψυχικής υγείας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 6 Αυγούστου στον «Ξενώνα Ραψάνης» από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. με εισηγήτρια τη θεατρολόγο Μαρία Παπουτσή.
Η διάρκεια του σεμιναρίου που αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με καλλιτεχνικό περιεχόμενο, είναι 3 ώρες (18.30-21.30) και προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 6944812414 (Δευτέρα – Παρασκευή 12.00-14.00 και 19.00-21.00).
Περιεχόμενο σεμιναρίου
Στοχεύοντας στην

ουσιαστική σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την καθημερινότητα και, στην περίπτωση των παιδιών, με την εκπαίδευση, το σεμινάριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη τη διαδικασία σύλληψης, επεξεργασίας και υλοποίησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από τις Τέχνες.
Με αφετηρία ένα γενικό (π.χ. Ειρήνη, Φιλία, Θάλασσα) ή ειδικό θέμα (π.χ. Αρχαία Τραγωδία, Πικάσο, Ξωτικά) και με την καθοδήγηση της Μ. Παπουτσή θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ένα σύνολο σχετικών δράσεων, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά παιχνίδια, εικαστικές ασκήσεις, μικρά θεατρικά και κινησιολογικά δρώμενα, προβολές και στην πράξη γνωριμία με τους μεγάλους καλλιτέχνες και το έργο τους (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές κ.λ.π)
Η Μαρία Παπουτσή είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την ειδικότητα της Θεατρικής Αγωγής, καθώς και σε εφημερίδες περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλίας και της Αθήνας, στους τομείς του πολιτιστικού και του ελεύθερου ρεπορτάζ. Έχει στο ενεργητικό της παιδικές παραστάσεις (κείμενο-σκηνοθεσία) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας. Εργάστηκε εθελοντικά στο 2ο ΣΔΕ Λάρισας.


Οι δράσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 7 Αυγούστου με το κλασικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» (1940) στις 21.00 στον κήπο του «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, στις 21.00.
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

«Ο Μεγάλος δικτάτωρ»
Αμερικανική παραγωγή 1940
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Οκι

Πρόκειται για την πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες. Είναι μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο. Ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ. Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας ενώ η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, όπου ο δημιουργός έμμεσα εκφράζει το όραμα του για την ανθρωπότητα, επίσης μνημονεύεται για το ανθρωπιστικό της μήνυμα.
Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1937, όταν ακόμα δεν υπήρχαν πολλοί που πίστευαν πως ο ναζισμός συνιστούσε απειλή, ενώ το φιλμ έκανε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου του 1940.

Keywords
Τυχαία Θέματα