Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής (live)

10:28 16/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στη Βουλή από την ΕΡΤ2

Παράλληλα, οι εξελίξεις στο μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε με το φασιστικό παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, δίνουν τον τόνο και στην

κοινοβουλευτική επικαιρότητα.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται σε οξείς τόνους να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την ονομοασία της πΓΔΜ, καθώς και την ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, ενώ αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν απόρρητες πληροφορίες για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων επί του θέματος.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευήςτο στίγμα του για τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα σχετικά με το ονοματολογικό.

Η πρόσφατη συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε μετά από 6 μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης, συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη και επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ, στο Λαγονήσι. Η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, πρόσθεσε, στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί και της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή το πρωί στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, ενώ έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όσον αφορά την ψηφοφορία, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τη θέση του ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά μέσω Τwitter. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια, ωστόσο δεσμεύτηκε να να μην στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό κατά τη διαδικασία κύρωσής της από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα επικριτικά σχόλια για τη στάση του προέδρου της ΝΔ από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το γερμανικό περιοδικό Focus αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη λαϊκισμό που προσιδιάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτoρ Όρμπαν.

Όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνεται το ρήγμα που έχει προκληθεί για το θέμα. Σε αντίθετη κατεύθυνση από την αρνητική θέση της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία, εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας στη Βουλή ότι η συμφωνία με τα Σκόπια κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή.

Εν τω μεταξύ, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα.

Ο Κ. Καραμανλής

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σε υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα