Συνάντηση δημάρχου με ομάδα ανακύκλωσης

13:35 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση-σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΡΤ Ζακύνθου- με αντιπροσωπεία της ομάδας ανακύκλωσης είχε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής για όλους και να επιλυθεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του τόπου μας, τους ενημέρωσε πως ο Δήμος προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες για να βελτιωθεί η κατάσταση με τα απορρίμματα.

Την ομάδα ανακύκλωσης εκπροσώπησαν οι: Μαλεβίτη και Αναστασία Κολοκοτσά, ενώ παρών ήταν και ο προϊστάμενος

του τμήματος ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ Δημήτρης Αρναούτης.

Η κ. Μαλεβίτη υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό το τμήμα ανακύκλωσης, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν συστάσεις και ενημέρωση για το γεγονός πως απαγορεύεται η καύση των απορριμμάτων.

Επίσης ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό από τον Δήμαρχο, να υπάρχει στενή συνεργασία της ομάδας ανακύκλωσης με τη Δημοτική Αρχή. Επίσης, να γίνουν συστάσεις και ταυτόχρονα ενημέρωση για το γεγονός πως απαγορεύεται η καύση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι μπορούν να προκύψουν μεγάλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, αλλά και σοβαρά ζητήματα υγείας.

Από την πλευρά της η κ. Κολοκοτσά σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για την ανακύκλωση των απορριμμάτων το τελευταίο διάστημα και πρόσθεσε πως η ενημέρωση του κοινού πρέπει να λάβει χώρα με σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Ο κ. Αρναούτης συμπλήρωσε πως ήδη στο ίντερνετ υπάρχει διαδραστικός χάρτης με τους μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί στο νησί και μέχρι τώρα (μέσα σε 1,5 μήνα) υπάρχουν 87.163 επισκέψεις από χρήστες του διαδικτύου, γεγονός που αποδεικνύει και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ομάδας ανακύκλωσης, ζήτησαν να γίνει μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακύκλωση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, όπως για παράδειγμα είναι: 1) Να εξαρτηθούν οι άδειες που δίνει ο Δήμος σε επιχειρήσεις από το εάν κάνουν ανακύκλωση ή όχι και 2) Να πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής στα σχολεία με θέμα την ανακύκλωση.

Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε πως ο Δήμος στις 31 Μαρτίου εξασφάλισε 5,5 εκ. ευρώ, αφού εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» σε δύο πράξεις: Α) «Δράσεις για τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Ζακύνθου» προϋπολογισμού 1.664.968,63 ευρώ και Β) «Δράσεις βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Ζακύνθου» προϋπολογισμού 3.731.564,65 ευρώ.

Τέλος, μέσα από αυτές τις δύο πράξεις προβλέπονται ενέργειες, όπως είναι:
1) Ανάπτυξη συστήματος χωριστής συλλογής και κομποστοποίησης βιοαποδομήσιμων.
2) Δημιουργία δύο Πράσινων Σημείων και ενός κέντρου ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.
3) Τεχνικός σύμβουλος για την υλοποίηση της πράξης: Δράσεις για τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Ζακύνθου.
4) Μελέτες ωρίμανσης έργων πράξης «Δράσεις για τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Ζακύνθου».
5) Ευαισθητοποίηση κοινού και δημοσιότητα έργου «Δράσεις για τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Ζακύνθου».

Keywords
Τυχαία Θέματα