Συμψηφισμό ΦΠΑ και διαγραφή προστίμων εξήγγειλε ο Α.Σαμαράς

13:18 7/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς, ο οποίος μετέβη νωρίτερα σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε
σημαντική εξομάλυνση της αγοράς. Όπως επεσήμανε, μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, κάτι που πλέον θα περιορισθεί.

Ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών».

Διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Ανέφερε δε, πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.
Πώς θα γίνεται η διαδικασίαΣύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Ικανοποίηση από τον εμπορικό κόσμοΤην ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μετά τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για συμψηφισμό του ΦΠΑ. «Παράλληλα, μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί και η επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής ΦΠΑ αλλά και η καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις· Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση και πασχίζουν να διασφαλίσουν την επιβίωση τους» όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να προτείνει φορολογικές βελτιώσεις, με βασικό σημείο αναφοράς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των υιοθετούμενων μέτρων. «Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο οι συμψηφισμοί χρεών ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο να επεκταθούν και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και λοιποί φορείς). Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η σαφής αναφορά του πρωθυπουργού σε "συνεπείς φορολογούμενους" οι οποίοι δεν πρέπει να τιμωρούνται από τις αδυναμίες του κράτους αλλά αντίθετα να επιβραβεύονται» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μετατρέπει τα αυτονόητα σε προεκλογικές εξαγγελίες», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να συγκαλύψει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, εξαιτίας της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά».
Keywords
Τυχαία Θέματα