Συμφωνία Πρεσπών: Ενώπιον ιστορικών αποφάσεων η επόμενη εβδομάδα-Διεργασίες ενόψει κύρωσης (video)

12:54 18/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πολιτικός κόσμος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον ιστορικών αποφάσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα εισαχθεί για συζήτηση πρώτα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια για κύρωση. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να μη διαπράξουν στρατηγικό λάθος σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα εθνικής

σημασίας, ενώ το Μαξίμου καταλογίζει υποκριτική στάση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ αντιτείνει ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία, το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ γίνεται υποχρέωση ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές απαντούν στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τη ρηματική διακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η γλώσσα που αναγνωρίζεται στο γειτονικό κράτος δεν είναι «μακεδονική» αλλά νοτιοσλαβική, καθώς και ότι διευκρινίζεται επαρκώς ότι ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα.

Σε ό,τι αφορά στη γλώσσα, στην ΝΔ τονίζουν πως όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. «Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία», πηγές της ΝΔ.

Απορρίπτει η ΝΔ την πρόταση Τσίπρα για debate-Mαξίμου: Κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης

Αντίστοιχα όσον αφορά στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα, οι ίδιες πηγές απαντούν πως «εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό».
Όσον αφορά στη διεξαγωγή ντιμπέιτ η ΝΔ τονίζει ότι «αν ο κ.Τσίπρας βιάζεται για debate ας προκηρύξει εκλογές» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους».

Keywords
Τυχαία Θέματα