Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας: Χωρίς προστασία οι πρώην εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος»

12:18 25/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανακοίνωση με αφορμή το δικαστήριο για τη «Μαρινόπουλος» εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο νέος εργοδότης δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 19/10/2016 έγινε το πολύκροτο δικαστήριο για τη συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ των ομίλων «Μαρινόπουλος» – «Σκλαβενίτης». Μια συμφωνία δισεκατομμυρίων, χρήματα που παράγονται από τη δουλειά και τον κόπο των εργαζομένων, αλλά δεν τα βλέπουν ποτέ.
Κάποιοι προμηθευτές και κάποιοι φορείς ήταν υπέρ και κάποιοι κατά. Τα παίρνουμε

υπόψη, αλλά δεν είναι το κύριο για τους εργαζόμενους.Βάσει της συμφωνίας τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο, ούτε οι θέσεις εργασίας, ούτε τα δικαιώματά των εργαζομένων, ούτε με τι όρους θα μεταφερθούν στη «νέα εταιρεία».
Από πλευράς πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων συμφώνησαν στο σχέδιο εξυγίανσης, που αφήνει το ενδεχόμενο μειώσεων, απολύσεων, κλεισίματος μαγαζιών και απαγόρευσης κινητοποιήσεων.Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν ότι είναι το χέρι της εργοδοσίας μέσα στους εργαζόμενους, ότι είναι ταυτισμένοι και οι μεν και οι δε με τα «θέλω» των δυο ομίλων στο χώρο.
Ποιος τους νομιμοποίησε να πάνε τα δικαιώματά των εργαζομένων «επί σφαγή»;Ποια συλλογική διαδικασία, ποια Γενική Συνέλευση τους έδωσε το δικαίωμα να υπογράψουν για τους εργαζόμενους, χωρίς τους εργαζόμενους;
Πότε ενημέρωσαν τους εργαζόμενους τι περιλαμβάνει το σχέδιο;Η στάση τους απέδειξε γιατί λυσσομανούσαν όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν το αυτονόητο με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των κλαδικών σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα που στήθηκαν στα μαγαζιά:
Άμεση καταβολή μισθών
Καμία απόλυση
Καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας
Όποιος και να είναι εργοδότης, ό,τι και να «γράφει η ταμπέλα».
Απαιτήσαμε:
Να περάσουν όλοι, μα όλοι οι εργαζόμενοι στη νέα εταιρεία
Να διασφαλιστούν στο ακέραιο τα δικαιώματά όλων των εργαζομένων, καμία βλαπτική μεταβολή.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ταυτίζονται με τα κέρδη του ενός ή του άλλου εργοδότη, δεν μπορούν να διαλέγουν οι εργαζόμενοι πλευρά.
Πρέπει να παλεύουν για δουλειά μόνιμη και σταθερή, μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και όχι ξεροκόμματα, για να επιβιώνουν και να θησαυρίζουν οι εργοδότες.
Με βάση τα παραπάνω έγινε παρέμβαση από ταξικά σωματεία του κλάδου και στο δικαστήριο στις 19/10.Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της δικαιοσύνης, εξάλλου όλα τα μέτρα είναι υπέρ των εργοδοτών και αυτά αξιοποιούν, παρόλα αυτά έγινε παρέμβαση, αλλά για εμάς προέχει:
Να δυναμώσουν οι υπάρχουσες Επιτροπές Αγώνα, να γίνει συζήτηση μέσα στα καταστήματα για τις εξελίξεις και τι στάση θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι.
Να συμβάλουν οι Επιτροπές Αγώνα, τα κλαδικά σωματεία, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ, στη δημιουργία νέων Επιτροπών και σε άλλα καταστήματα, που δεν έχουν κάνει το βήμα ακόμα.
Να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων με εγγραφές στα κλαδικά σωματεία.»

Keywords
Τυχαία Θέματα