Συλλήψεις και έρευνες για την διπλή επίθεση στην Βαρκελώνη

19:24 18/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες σε όλη την Ισπανία για τον εντοπισμό του οδηγού που έριξε το φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στη λεωφόρο Ράμπλας, αλλά και πιθανών συνεργατών των δραστών των δυο επιθέσεων στην Βαρκελώνη. Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις αρχές οι δράστες των επιθέσεων στη Βαρκελώνη από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 130, σχεδίαζαν «μια επίθεση πολύ μεγαλύτερου εύρους».

Ο

εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι οι δράστες προετοίμαζαν μια σειρά επιθέσεις που αποφεύχθηκαν μετά από την έκρηξη στο Αλκανάρ, στην πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη και που το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό και από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είναι Μαροκινοί ενώ ο τέταρτος που έχει τεθεί επίσης υπό κράτηση είναι Ισπανός. Είναι ηλικίας μεταξύ 21-34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια. Πιθανολογείται αυτός ο άνθρωπος να είναι μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί τον αδελφό ενός από τους υπόπτους που συνελήφθησαν μετά τις φονικές επιθέσεις στην Καταλονία, χωρίς να γνωρίζει αν πρόκειται για τον οδηγό του μικρού φορτηγού που θέρισε περαστικούς στη Βαρκελώνη, ο οποίος διαφεύγει.

«Ψάχνουμε τον Μούσα Ουκαμπίρ, όμως προς το παρόν δεν ξέρουμε αν είναι ο οδηγός του μικρού φορτηγού. Είναι ο στόχος των ερευνών μας», ανακοίνωσε η αστυνομία μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Την Πέμπτη, η αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του, Ντρις Ουκαμπίρ, ο αδελφός του Μούσα, στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης, μερικές ώρες μετά την επίθεση του βαν στην Ράμπλας.

Ένας άλλος άνδρας συνελήφθη επίσης στο Ριπόλ, ενώ ένας τρίτος άνδρας, Ισπανός και γεννημένος στη Μελίγια (ισπανικός θύλακος στο Μαρόκο), η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, συνελήφθη στο Αλκανάρ στην πόλη που έγινε η έκρηξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι δράστες των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη ήταν μέλη ενός πυρήνα 12 μελών.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Γιόσεπ Γουίς Ταπέρο επιβεβαίωσε πως η διπλή επίθεση στη Βαρκελόνη και το Καμπρίλς ήταν το έργο ενός πυρήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
«Δεν φοβόμαστε» φώναξαν χιλιάδες πολίτες της Βαρκελώνης

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση κάτω από πέπλο τρόμου στην Ισπανία-Ενός λεπτού σιγή (videο+upd)

Απετράπη νέα τραγωδία στην Καμπρίλς-Νεκροί οι πέντε δράστες-Δύο σοβαρά τραυματίες (videο)

Keywords
Τυχαία Θέματα