Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

14:17 27/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα συγκαλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με θέμα συζήτησης αυτό της ΑΓΕΤ, ώστε να εκφραστούν οι θέσεις του πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας για οποιαδήποτε έκπτωση στο περιβάλλον, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων σωματείων και φορέων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην οποία κατέθεσαν υπόμνημα κατά της καύσης RDF και SRF εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Όπως

ανέφερε η κα Κολυνδρίνη η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν αφορούσε στη χρήση RDF, την οποία εξειδίκευσε με απόφασή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Ιανουάριο του 2014, χωρίς γνωμοδότηση και χωρίς ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, θα συνεχίσουν τους ελέγχους και θα κάνουν ότι προβλέπει ο νόμος. «Επειδή το ζήτημα είναι και πολιτικό, δεσμευόμαστε ότι ως Περιφέρεια θα πάρουμε μια απόφαση τέτοια που να συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και να καθιστά τον τόπο ασφαλή για τους ανθρώπους που επιλέγουν να μένουν εδώ», είπε.

Επίσης, η Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε ότι, με απόφαση του Κώστα Αγοραστού, έχει συγκληθεί μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Υγείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, που θα διενεργήσει έλεγχο για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ πληρεί τις προϋποθέσεις για καύση RDF, μεθαύριο, Τετάρτη 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με την κα Κολυνδρίνη, εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και τακτικός έλεγχος τα αποτελέσματα του οποίου θα γνωστοποιηθούν στις αρχές Απριλίου

Η αντιπροσωπεία των σωματείων, συνδικαλιστών και φορέων που συναντήθηκαν σήμερα με την κα Κολυνδρίνη, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ μετά και την αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Στεργίου ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας , ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, να απορρίψει κατηγορηματικά την καύση RDF, για την παραγωγή ενέργειας. «Στο βωμό του κέρδους, οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν καν την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων της περιοχής που δραστηριοποιούνται», είπε ο κ. Στεργίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, η επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε για το θέμα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, λόγω φόρτου εργασίας του Υπουργού, κ. Φάμελλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα