Συγκλίσεις και αποκλίσεις ενόψει τρόικας και σύσκεψης Σαμαρά-εταίρων

16:54 2/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Οριστικές αποφάσεις καλουνται να λάβουν το απογευμα της Τετάρτης, οι πολιτικοί αρχηγοί για ακανθωδη θέματα, οπως το χαράτσι στα ακινητα, ενοψει του πρώτου ραντεβού που θα έχει ο υπουργος Οικονομικών, με την τροϊκα την Πέμπτη. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος προανήγγειλε οτι το ειδικο τελος, που θα συνεχιστεί και το 2013, μπορει να ειναι μικρότερο. Οχι στο χαράτσι μεσω της ΔΕΗ, λέει η ΔΗΜΑΡ και οχι
σε νεα μετρα λέει το ΠΑΣΟΚ, με το Μεγαρο Μαξίμου να διαμηνύει οτι χρειάζεται υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

Σχετική είδηση: Στην τελική ευθεία για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα σενάρια για το ειδικό τέλοςΣυνέχεια των επαφών του πρωθυπουργού δύο ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας και μία πριν από τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων,την Τετάρτη στις 19.00, για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης των συνομιλιών με την τρόικα. Σε ζητούμενο πάντως για την κυβερνητική συνοχή εξελίσσεται το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα με την Δημοκρατική Αριστερά να εμμένει στην άρνησή της για είσπραξη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως μιλώντας στη ΝΕΤ είπε πως το 2013 θα είναι αισθητά χαμηλότερο, ενώ η τρόικα ζητά να συνεχιστεί η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση από τους στόχους, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση σταδιακά να διορθώσει αδικίες. Σκοπός, δε, της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 του μηνός. Για το ειδικό τέλος, ξεκαθαρίζουν -όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης της ΝΕΤ Γιάννης Τρουπής- ότι προέχει να μειωθεί ο φόρος που είναι εφικτό σε ποσοστό 10-15% μεσοσταθμικά, και όχι να αλλάξει ο μηχανισμός συλλογής του. Είναι σαφές ότι υπάρχει σε ισχύ η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών να επεκταθεί το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ με μειωμένη μορφή. Ο Γ. Τρουπής μετέδωσε -επικαλούμενος συνομιλία του με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού- ότι με υπευθυνότητα ο κ. Σαμαράς θα χαράξει τις αποφάσεις σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα. Είπε ακόμη ότι φτάνουν θετικά μηνύματα για το σχέδιο Μανιτάκη και ότι του χρόνου θα υπάρξει κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων. Για τα ληξιπρόθεσμα, θα γίνουν βήματα συγκερασμού των απόψεων ώστε να υπάρξει σύγκλιση στον αριθμό των δόσεων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν βέβαια μετά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους δανειστών. Το μήνυμα που στέλνει το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τους στόχους γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να μπει στον κάδρο μετά και τις εξελίξεις στη μεγαλόνησο.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης Διονύσης Μποτώνης, βρίσκονται ήδη στα χέρια του Ε.Βενιζέλου τα εκκρεμή ζητήματα ενώ έγινε και η ενημέρωση από τον Φίλιππο Σαχινίδη για την τοποθέτηση Στουρνάρα κατά τη χτεσινή συνάντηση εκπροσωπών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το αγκάθι βρίσκεται στο ειδικό τέλος ακινήτων και στην είσπραξή του από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει να μάθει γιατί δεν είναι έτοιμος ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Στο θέμα της ψήφισης από βουλή πηγές της Ιπποκράτους, τονίζουν ότι δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ να κρύβεται. Κι αν η ΔΗΜΑΡ δεν το ψηφίσει ούτε το ΠΑΣΟΚ θα το ψηφίσει, αυτή τη φορά. Αύριο θα φανεί στη σύσκεψη των τριών στο μέγαρο Μαξίμου. Όσο για το θέμα του ανασχηματισμού, αυτό είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού αλλά το βάζουν στο ευρύτερο πεδίο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στη ΔΗΜΑΡ, υπάρχει προβληματισμός ως προς την διαχείριση του ειδικού τέλους ακινήτων, λέγοντας ότι ο κ. Κουβέλης έχει πρόσφατα θέσει το θέμα και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες του πολιτικού συντάκτη Αλφόνσου Βιτάλη, η ΔΗΜΑΡ εμμένει στη θέση της να μην συνεχιστεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε, συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την επάνοδο της τρόικας και τα θέματα που αναμένεται να συζητήσει μαζί της η κυβέρνηση, καθώς και τα νέα δεδομένα από την κρίση στην Κύπρο.Τα μέλη του οργάνου ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων με το οικονομικό επιτελείο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει να βαδίζει στο μνημονιακό δρόμο του ΝΑΙ σε όλα κλιμακώνοντας την επίθεση στην πλειοψηφία της κοινωνίας», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία προσθέτουν ότι «ο κ. Σαμαράς χέρι - χέρι με την τρόικα υλοποιούν το σχέδιο της περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού κράτους και αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων "πανηγυρίζοντας" ταυτόχρονα για την καταστροφή της Κύπρου». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που κατηγορεί ότι «αντί να διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά περισσότερο από την κυβερνητική γραμμή, θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν το μνημόνιο της καταστροφής».
Keywords
Τυχαία Θέματα