Σύμπραξη 5 σχολείων της Ευρώπης με το ΕΠΑΛ Γέρας για την διαπολιτισμικότητα

12:04 28/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια υπέροχη εβδομάδα διαπολιτισμικής δράσης, εμπειρίας και ανάπτυξης δεσμών συνεργασίας και φιλίας, βίωσαν οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑ.Λ. Γέρας. Ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Αθηναίος, ο συντονιστής του προγράμματος Ψώμος Βασίλης και πολυάριθμα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, γονέων και μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Γέρας υποδέχτηκαν τις αποστολές των πέντε αντίστοιχων σχολείων της Γερμανίας,

Ιταλίας, Ρουμανίας, Μάλτας, και Τουρκίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: «Διαπολιτισμικότητα στα σχολεία μας».

Ήταν η τέταρτη συνάντηση που οι συμμετέχοντες με την μορφή κοινών δράσεων, ποικίλων πρακτικών και περιεχομένου, πέτυχαν πολλαπλά οφέλη μέσα στη σημερινή πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Τα προηγούμενα πεδία εργασίας ήταν η Γλώσσα και η Λογοτεχνία, η Μουσική και ο Χορός, η Θρησκεία, ενώ στην συνάντηση στον Παπάδο ήταν η Τέχνη. Η πληθώρα των κοινών δράσεων που αφορούσε την εργασία με ψηφιακά εργαλεία, την κατασκευή και παρουσίαση καλλιτεχνημάτων υπό την καθοδήγηση του καθηγητή καλλιτεχνικών Μυστριώτη Δημήτρη, αλλά και την γνωριμία του νησιού με εκδρομές, αποτέλεσαν ένα πραγματικά εξαιρετικό γεγονός.

Το νησί της Λέσβου εντυπωσίασε με τον πολυπολιτισμικό, πολυθρησκευτικό και πολυεθνικό χαρακτήρα του. Έτσι ήταν εύλογο, όλες αυτές οι ποικίλες εντυπώσεις να αποτυπωθούν με τη μορφή του κολάζ, μέσα από την ομαδική εργασία των μαθητών.

Βέβαια, το θέμα του προσφυγικού έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συνάντηση. Οι μαθητές συνάντησαν, μεταξύ άλλων, τον Σταύρο Μυρογιάννη, τον διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Τα μέλη των αντιπροσωπειών εντυπωσιάστηκαν επίσης από την κοινή μουσική σύμπραξη μαθητών και παιδιών που φιλοξενούνται στο χωριό του Καρά Τεπέ, υπό την καθοδήγηση της Μ.Κ.Ο. “Art Bridges”. Χόρεψαν και παρέσυραν το κοινό να τους ακολουθήσει σε μια αγκαλιά χορεύοντας παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, στέλνοντας έτσι ένα ζεστό μήνυμα αγάπης για ένα κόσμο χωρίς προκαταλήψεις.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές έζησαν την φιλοξενία, συνεργασία, πληροφόρηση, ομαδικότητα, ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, την ομορφιά των μοναδικών εκθεμάτων των μουσείων μας, των γραφικών χωριών μας, των ιστορικών χώρων μας, της λεσβιακής κουζίνας, μα πάνω από όλα, των πρόσχαρων και αυθεντικών ανθρώπων που γνώρισαν.

Τα αξιόλογα έργα που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της όλης δράσης, κοσμούν το ΕΠΑ.Λ. της Γέρας για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές την σπουδαιότητα και την ουσία ανάλογων πρωτοβουλιών και προσπαθειών.

The post Σύμπραξη 5 σχολείων της Ευρώπης με το ΕΠΑΛ Γέρας για την διαπολιτισμικότητα appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα