Στροφή 180 μοιρών από τον πρόεδρο Τραμπ για το Σάρλοτσβιλ

10:49 16/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, καθώς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη στον ουρανοξύστη που φέρει το όνομά του στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, φάνηκε να ακυρώνει τα προηγούμενα σχόλιά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά καταδικάσει τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών περισσότερων, κάνοντας λόγο για βία από «πολλές πλευρές». Κατόπιν έντονης κριτικής για την έλλειψη ρητής και σαφούς ενοχοποίησης των εθνικιστικών, νεοναζιστικών οργανώσεων

που βρέθηκαν στο κέντρο της συγκέντρωσης στην πόλη της Βιρτζίνια, ο Ντόναλντ Τραμπ ανασκεύασε τη ρητορική του περί αμοιβαίας ευθύνης διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών, κάνοντας την Δευτέρα δηλώσεις όπου μιλούσε ξεκάθαρα για οργανώσεις όπως η Κου Κλουξ Κλαν και νεοναζιστικές ομάδες. Την Τρίτη, όμως, επανήλθε στην αρχική του τοποθέτηση, επιτιθέμενος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για διασπορά ψευδών ειδήσεων, και αντιπαραθέτοντας την «εναλλακτική αριστερά» (“alt-left”) στην εναλλακτική δεξιά (“alt-right”).

Τονίζοντας πως υπήρχαν «καλοί άνθρωποι» και στις δύο ομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε πως και οι αντιδιαδηλωτές είχαν βίαιες προθέσεις, πως είχαν προσέλθει με ρόπαλα στον χώρο της διαδήλωσης, και πως θα έπρεπε να έχουν και εκείνοι έστω και κάποιο «ίχνος ενοχής». Περαιτέρω, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν εξισώνει τους αντιδιαδηλωτές με τους νεοναζιστές, και επανέλαβε αρκετές φορές πως η αργοπορία του στον αρχικό σχολιασμό των γεγονότων οφειλόταν στην επιθυμία του να έχει στη διάθεσή του τα γεγονότα, τα οποία υποστήριξε πως ακόμη δεν είναι γνωστά.

Οι καινούριες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν καινούριο γύρο κριτικής από πολιτικούς στο κόμμα του και στο κόμμα των Δημοκρατικών. Για τους υποστηρικτές του, ο Λευκός Οίκος διένειμε λίστα επιχειρημάτων, την οποία δημοσίευσε ο Atlantic, και όπου αναφέρεται πως «ο πρόεδρος είχε απόλυτο δίκιο –αμφότερες οι πλευρές στο Σάρλοτσβιλ συμπεριφέρθηκαν απρεπώς, και φέρουν κάποια ευθύνη». Αυτή ακριβώς η νοοτροπία, όμως, είναι που προκάλεσε εξ αρχής τις αντιδράσεις, τις οποίες και η ίδια η συνέντευξη Τύπου στο Trump Tower σχεδίαζε να κατευνάσει.

Πέρα από τον τομέα της ασφάλειας και των τεταμένων φυλετικών σχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίδραση του προέδρου Τραμπ έχει προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις του και με τον επιχειρηματικό κόσμο. Μετά την τραγωδία του Σάρλοτσβιλ, τρεις κορυφαίοι επιχειρηματίες αποχώρησαν από μία προεδρική ομάδα εργασίας. Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, Κεν Φρέιζερ, έκανε την αρχή την Δευτέρα, αναρτώντας στο twitter ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία απομακρυνόταν από τη συνεργασία του με τον Αμερικανό πρόεδρο για λόγους συνείδησης. Σε αντίστοιχα δικά του tweets, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Φρείζερ πως «τώρα που παραιτήθηκε από το προεδρικό συμβούλιο κατασκευών, θα έχει περισσότερο χρόνο για ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ-ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ», και πως «η Merck Pharma είναι ηγέτης των υψηλότερων και υψηλότερων τιμών φαρμάκων, ενόσω συγχρόνως απομακρύνει δουλειές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φέρτε πίσω τις θέσεις εργασίας και ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ!».

Σε παρόμοιο επίπεδο, αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τρίτη και τον Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος με δηλώσεις του είχε ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να υπερασπιστεί τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έναντι των επιθέσεων που δέχεται από τις ίδιες ομάδες που αναφέρονται ως υπεύθυνες για το Σάρλοτσβιλ. Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε απαξιωτικά στον Γερουσιαστή Μακ Κέιν, σχολιάζοντας την καταψήφιση εκ μέρους του του ρεπουμπλικανικού νομοσχεδίου που θα αντικαθιστούσε το σύστημα περίθαλψης που εισήγαγε η κυβέρνηση Ομπάμα. Η απομάκρυνση επιχειρηματικών ηγετών, όμως, έχει για τον νυν πρόεδρο και άλλες διαστάσεις, καθώς ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε την οικονομική ανάκαμψη ως μοχλό για την εξομάλυνση των κοινωνικών εντάσεων, κάνοντας λόγο για μια «τεράστια, θετική επίδραση στις φυλετικές σχέσεις». Όπως παρατηρεί και η Wall Street Journal, η οποία συχνά βρίσκεται ανάμεσα στις περισσότερο υποστηρικτικές του προέδρου Τραμπ φωνές, ο Αμερικανός πρόεδρος απομονώνεται διαρκώς και περισσότερο.

Η απομόνωσή του από επιχειρηματικούς ηγέτες, οι οποίοι ασφαλώς δεν περιορίζονται στις πρόσφατες τρεις αποχωρήσεις, είναι ένα σημαντικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα, όμως ανάλογη είναι η απώλεια προεδρικών συμμάχων και στο Κογκρέσο, όπου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών δέχθηκε πυρά από τον πρόεδρο για την αποτυχία του νομοσχεδίου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρ’ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βάσισε την εκλογική του επιτυχία στην εικόνα του πολιτικού outsider, η κυβερνητική του επιτυχία έχει μάλλον ανάγκη από το ακριβώς αντίθετο, καθώς οι μέχρι τώρα ψηφοφορίες στο Κογκρέσο καταδεικνύουν την απουσία ισχυρών συνασπισμών υπέρ των νομοθετικών του πρωτοβουλιών. Η περίοδος των διακοπών του προέδρου Τραμπ, ως περίοδος γενικότερης πολιτικής χαλάρωσης, επρόκειτο να είναι η ευκαιρία του για να καλλιεργήσει ακριβώς αυτούς τους συνασπισμούς. Αντιθέτως, με τις πρόσφατες ενέργειές του, φαίνεται να τον εμποδίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα