«Στρατηγικές και εφαρμογές βασισμένες στη φύση και στον πολιτισμό για τις πόλεις και τις περιφέρειες»

12:15 20/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στρατηγικές και εφαρμογές βασισμένες στη φύση και στον πολιτισμό για τις πόλεις και τις περιφέρειες». Μια ιδέα που θα συζητηθεί στο Διεθνές Συνέδριο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου 2018.

Το συνέδριο διοργανώνει η διεθνής μη κερδοσκοπική εταιρεία SDMed Observation Planning and Eco-Innovation σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η εκδήλωση φιλοξενείται από το Ίδρυμα

Ευγενίδου για τις δύο πρώτες ημέρες (26 και 27 Νοεμβρίου) και από το Πάντειο Πανεπιστήμιο παράλληλα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, την τρίτηα ημέρα (28 Νοεμβρίου).

Η πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητας των Τόπων. Συνδέει μεταξύ τους τις κοινότητες και δομεί κοινές κατανοήσεις των τόπων στους οποίους ζούμε. Είναι επίσης πολύ χρήσιμος εδαφικός πόρος, βασικό συστατικό του εδαφικού κεφαλαίου των περιφερειών που μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη και να ενεργοποιήσει τοποκεντρικές πολιτικές. Δεδομένου ότι το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της, ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής. Το Ευρωπαϊκό Έτος είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για τη θέση που καταλαμβάνει η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στη ζωή μας αλλά και για τον ρόλο τους στην χωρική ανάπτυξη και στην οικονομία και τονίζει την ανάγκη προστασίας τέτοιων μοναδικών αξιών για τις μελλοντικές γενιές.

Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση και στον πολιτισμό είναι συχνά λιγότερο δαπανηρές, πιο ανθεκτικές και πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα, μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, μπορούν επίσης να προωθήσουν τη βιωσιμότητα ή τη λιτότητα (frugality) των πόλεων και των περιφερειών.

Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι πόλεων και περιφερειών μαζί με επιχειρήσεις, ιδιωτικές και κοινωνικές αλλά και απλοί πολίτες, θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν βασικά θέματα όπως:

Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά (υλική και άυλη) ως πόροι στρατηγικής χωρικής ανάπτυξης.Σύνδεση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.Ενάλια φυσική και πολιτισμική κληρονομιά, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, νησιωτική πολιτική και πολιτισμός.Κλιματική αλλαγή, φυσικοί και άλλοι κίνδυνοι και πολιτιστική κληρονομιά.Ήχοι και Ηχοτοπία ως στοιχεία πολιτισμού των τόπων.Πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και αισθητηριακά τοπία.Σχηματοποιώντας τους τόπους μέσω της φύσης και του πολιτισμού- Αειφορική αστική ανάπτυξη και πολιτισμόςΦυσική και πολιτιστική κληρονομιά : σχεδιασμός, διαχείριση, διακυβέρνηση, μάρκετινγκ, χρηματοδότηση.Νέες τεχνολογίες για την καταγραφή και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έμφαση θα δοθεί στην περιοχή της Μεσογείου με την πλούσια φυσική και πολιτιστική ποικιλότητα, τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια. Έτσι, το συνέδριο θα φιλοξενήσει επίσης την κοινότητα MED που εκπροσωπείται από το Έργο TALIA (Τοπική αξιοποίηση πρωτοποριακών δράσεων καινοτομίας). Η κοινότητα στοχεύει στη σύνδεση κοινωνικών και δημιουργικών φορέων καινοτομίας στη Μεσόγειο με στόχο την εδραίωση και την εξάπλωση νέων μοντέλων ανάπτυξης. Μαζί με άλλα έργα INTERREG-MED το BLUEISALNDS, το PANORAMED και το ALTER ECO οργανώνεται ειδική συνεδρία INTERREG-MED εντός του συνεδρίου. Οργανώνεται επίσης Ειδική Συνεδρία για το Πρόγραμμα LIFE-NATURE.

Eιδική Συνεδρία ΕCHOCULTURE (1 ημέρα): Οι ήχοι της πόλης ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Στο πλαίσιο αυτής της διεπιστημονικής εκδήλωσης θα συζητηθούν ιδιαίτερα τα ηχοτοπία θεωρούμενα ως μέρος και εργαλείο ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ως συνέχεια των φόρουμ ECHOPOLIS 2013 & ECHOPOLIS 2017 που διοργάνωσε η SDMED τα τελευταία χρόνια. O χαρακτήρας που σχετίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά και με την ατμόσφαιρα των αστικών ηχοτοπίων έχει αρχίσει ν’ αναγνωρίζεται εδώ και μερικά χρόνια. Παράδειγμα είναι η εγγραφή της πλατείας Jemaa El Fna στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που εισήγαγε ή ενθάρρυνε τη δημιουργία ενός νέου μητρώου πολιτιστικής κληρονομιάς κοινωνικού χαρακτήρα βασισμένου στην προφορική έκφραση όπως αυτή εκτυλίσσεται μέσα στον αστικό χώρο. Γενικότερα, οι ήχοι αποτελούν μέρος των πόλεων, του «συγκινησιακού» τοπίου και της ταυτότητάς τους. Αποτελούν ένα στοιχείο αστικής ταυτότητας εξίσου με το οπτικό τοπίο. Η σχέση μεταξύ ηχοτοπίων, πολιτιστικής κληρονομιάς και ελκυστικότητας δεν έχει ωστόσο επαρκώς ερευνηθεί μέχρι σήμερα. (βλ. και ECHOPOLIS 2013, 3-10-2013, Γαλλικό Ινστιτούτο)

Πού απευθύνεται το Συνέδριο

Το Συνέδριο απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους φορείς χάραξης πολιτικής, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις περιφέρειες και τους δήµους, αλλά και τα δίκτυά τους (συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας), σε πολεοδόµους-χωροτάκτες, εργολήπτες δηµοσίων έργων, αρχιτέκτονες-µηχανικούς, µηχανικούς περιβάλλοντος, αρχιτέκτονες τοπίου και γεωπόνους, σχεδιαστές φωτισµού και ηχητικού design, κατασκευαστές-developers, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ΜΚΟ κ.ά. Απευθύνεται όμως επίσης σε επιστήμονες πληροφορικής, ερευνητές ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, επαγγελματίες από τις πολιτιστικές βιομηχανίες, ειδικούς μουσειακών χώρων, ειδικούς διαδραστικών τεχνολογιών κ.ά.

H Συνάντηση θα καταγραφεί από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η συζήτηση και τα πρακτικά́ που θα ακολουθήσουν θα τύχουν ευρείας δημοσιότητας με στόχο την ευαισθητοποιήση ως προς τα ζητήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οργανωτική Επιτροπή

Στέλλα Κυβέλου, Αν.Καθηγήτρια, Αν.Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος SDMed Observation, Planning & Eco-innovation.Βασίλης Κέφης, Καθηγητής, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο ΠανεπιστήμιοΓιώργος Ασωνίτης, Ένωση Ελληνικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Έργο TALIA, INTERREG-MED, Τεχνικός σύμβουλος ΙNSULEUR ( Δίκτυο Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).Δέσποινα Στενού, Αντιπρόεδρος SDMed Observation, Planning & Eco-innovation.Νικήτας Χιωτίνης, Καθηγητής, Κοσμήτωρ Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Επ.Υπεύθυνος Εργαστηρίου «Χώρος-Αισθητική-Αειφορία»Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»Γιώργος Παναγιάρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διευθυντής του διιδρυματικού ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές»Eλευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και Αντιπρόεδρος Ευρωπαικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Επιστημονική υπεύθυνη: Στέλλα Κυβέλου, Αν. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Οργανωτική-Επιστημονική Γραμματεία: Ιωάννα Ποθητάκη, Ελένη Γιαννοπούλου, Εύα Συγλέτου, Νικηφόρος Ζαμπετάκης, Μάρλις Μπόρα.

Διοργανωτές-Συνεργάτες

Η Διεθνής Εταιρεία Αειφορικής Αστικής Ανάπτυξης και Οικοκαινοτομίας (SDMed) σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής– Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, του δικτύου Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων (INSULEUR), του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μικρών Νησιών, της Ένωσης Ελληνικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ICOMOS, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και πολλών άλλων. Οι υπόλοιποι φορείς, τα δίκτυα πόλεων και οι Εταιρείες που συντάσσονται στην προσπάθεια αυτή (endorsers, sponsors, communication sponsors) αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.echopolis.eu

Στοιχεία επικοινωνίας

Πρόεδρος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής

Στέλλα Κυβέλου, Αναπλ. καθηγήτρια

Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τηλ: 210-9236206

Κιν: 6945112323

e-mail : [email protected]

Υπεύθυνος Πολιτιστικού προγράμματος

Νικήτας Χιωτίνης, Καθηγητής

Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

Τηλ : 210-9215981 κιν : 6940725930

e-mail : [email protected]

26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2018

Κεντρικοί Τόποι : Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 17564 Παλαιό Φάληρο & Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφ.Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα