Στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Ρόδο ξεναγήθηκαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ

12:06 15/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, συναντήθηκε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τη διαχείριση του προσφυγικού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρόδου στη διαχείριση των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρόδου διαχειρίστηκε με επιτυχία περί τους 20.000 διερχόμενους

πρόσφυγες από τον Αύγουστο του 2015 χωρίς καμία απολύτως οικονομική στήριξη από την κεντρική Κυβέρνηση, με ομάδες εθελοντών ν’ αναλαμβάνουν τη στελέχωση του πρόχειρου κέντρου προσωρινής παραμονής στις εγκαταστάσεις των παλαιών Σφαγείων.

Ο Δήμαρχος, μιλώντας και με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ότι αποτελεί πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του η μη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης (hot spot) ή επαναπροώθησης προσφύγων ούτε στη Ρόδο ούτε σε κανένα άλλο νησί, αφού λόγω γεωγραφίας αλλά και τουρισμού, τα νησιά δεν προσφέρονται για τέτοιες δομές.

Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι πρόθεση τους είναι να μεταστεγαστούν 40 πρόσφυγες σε μισθωμένη ξενοδοχειακή μονάδα, προκειμένου ν’ αποσυμφορηθεί το Κέντρο.

Στη συνέχεια ο κ. Leclerc ξεναγήθηκε στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, προκειμένου να διαπιστώσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το Δήμο Ρόδου και τους εθελοντές για την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ συνόδευαν η υπεύθυνη συντονισμού της Ύπατης Αρμοστείας για τα νησιά Nicole Epting, ο εκτελών χρέη συνδέσμου της Αρμοστείας με τις αρχές Γιώργος Τσαρμπόπουλος και η υπεύθυνη για τη Νότια Δωδεκανήσο Αριάδνη Σπανάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα