Στο φως η ιστορία του Τυμπακίου

13:10 12/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μνήμες και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με την βίαιη εκκένωση και ισοπέδωση του Τυμπακίου τον Φεβρουάριο του 1942 από τα ναζιστικά στρατεύματα ξεδιπλώθηκαν στη διήμερη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το δήμο Φαιστού το Σαββατοκύριακο.
Στις εκδηλώσεις, που αποτελούν την πρώτη οργανωμένη, επίσημη προσπάθεια από πλευράς του δήμου Φαιστού για την ιστορική καταγραφή των γεγονότων της Κατοχής στην χαρακτηρισμένη από το 2000 ως Μαρτυρική πόλη του Τυμπακίου, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός

Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Κλαούντια Ροθ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Φωτάκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, χαρακτήρισε ως ελάχιστο χρέος την ιστορική έρευνα για την καταγραφή και τεκμηρίωση των γεγονότων ενάντια στην αλλοτρίωση και τις παρενέργειες που προκαλεί η αποστειρωμένη λήθη. Τόνισε ακόμη ότι είναι καίριας σημασίας το να υπάρξει συγκεκριμένη έκφραση αναγνώρισης των εγκλημάτων που συνέβησαν τότε, όταν οι δυνάμεις του Ναζισμού αμείλικτες ισοπέδωσαν και κατέστρεψαν τις έννοιες της ανθρώπινης ζωής και των έργων των ανθρώπων.
Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ακόμη ότι «με τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία υπάρχουν στενοί δεσμοί και γέφυρες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η καλοδεχούμενη παρουσία της Αντιπροέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση αυτή. Όμως, πάντα υπάρχει το αίσθημα της αδικίας που πηγάζει από τη μη αναγνώριση απόδοσης αποζημιώσεων για τα όσα συνέβησαν τότε. Είναι ένα αίτημα που ζητά και θα αναζητά δικαίωση για λόγους όχι μόνο υλικούς αλλά κυρίως ηθικούς».
Χθες, παρουσία και της αντιπροέδρου του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τελέστηκε στον Άγιο Τίτο Τυμπακίου θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τους νεκρούς της Κατοχής και των ναρκοπεδίων που άφησαν πίσω τους οι ναζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα