Στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση ο Βασίλης Κόκκαλης

14:54 7/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδος παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ο Υφυπουργός παρακολούθησε την ημερίδα με θέμα: «Το νέο παραγωγικό πρότυπο και η έξοδος από την κρίση» με ομιλητές τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο. Στη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε:
«….Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέκεται έμπρακτα δίπλα στον αγρότη, πληρώνοντας στην ώρα τους τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις

και προκηρύσσοντας συγκεκριμένα μέτρα στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου.

Μέλημά μας είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας με όραμα ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης και σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση, τη βιοποικιλότητα και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του την οργάνωση των παραγωγών ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και να καταστούν τα ποιοτικά προϊόντα τους ανταγωνιστικότερα και πιο ελκυστικά τόσο για τους καταναλωτές, τους εξαγωγείς, όσο και για τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης. Οι παραγωγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν παράγουν απλά ένα προϊόν αλλά ότι διαχειρίζονται παραγωγικά οικολογικά συστήματα.

… το Υπουργείο στο σχεδιασμό του έχει σαφή στόχο για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων με σεβασμό στον καταναλωτή, τον παραγωγό και το περιβάλλον.

…Επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναγκαστική ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο το φάρμακο να φτάνει στις ποσότητες που πρέπει σε όσους έχουν την κατάρτιση να το χειριστούν με τρόπο που να ωφελείται η καλλιέργεια χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και να απειλείται η υγεία τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή…

Keywords
Τυχαία Θέματα