Στις καπνοφυτείες της Ροδόπης

11:59 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τα παιδικά του χρόνια ο 51χρονος Καδήρ ασχολείται με την καλλιέργεια του καπνού. Στο πλευρό του, όπως και τότε, έτσι και σήμερα στέκεται και βοηθά η 78χρονη μητέρα του.

«Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε δουλειά 12 μήνες» δηλώνει και προσθέτει ότι «τα λεφτά βγαίνουν δύσκολα. Καλλιεργείς, φυτεύεις, μαζεύεις, πουλάς κι ύστερα πάλι από την αρχή ».
Αυτή την εποχή βγάζουν φυτά από τους «χασλαμάδες». Θα φυτεύσουν επτά στρέμματα με την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσουν 1200 κιλά, ποσότητα που θα την πωλήσουν προς 4-4,20 ευρώ το κιλό. Παρά πολλοί, τα τελευταία χρόνια, λόγω των χαμηλών

κερδών εγκαταλείπουν την παραγωγή. Από τους 120 καπνοκαλλιεργητές της Δύμης οι είκοσι μόνο εξακολουθούν να ασχολούνται με την καλλιέργεια.

Στο διπλανό χωράφι την ίδια δουλειά κάνει και η κα Χατιτζέ, μητέρα δύο παιδιών. Δεκαπέντε στρέμματα με καπνό θα καλλιεργήσει η οικογένειά της. «Τα έξοδα πολλά και πρέπει να δουλέψουμε» δηλώνει και συνεχίζει να βγάζει φυτά με τη βοήθεια της πεθεράς της. Για να συμπληρώσει το εισόδημά της η κα Χατιτζέ έχει και μπαξέ με λαχανικά, μαρουλάκια, ντομάτες, ό,τι παράγει τα πουλά η ίδια στις λαϊκές. «Αυτή την εποχή πρέπει να κάνεις λίγο από όλα για να ζήσεις» δηλώνει και δεν χάνει το χαμόγελό της.Αυτές τις μέρες, λόγω των φυτών, στις καπνοφυτείες της Ροδόπης, ακόμη και μια ανάπαυλα για το μεσημεριανό φαγητό είναι ζητούμενο.
Φώτο: Ο κος Καδήρ και η κα Χατιτζέ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Στις καπνοφυτείες της Ροδόπης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα