Στην Κρήτη οι πρώτοι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

08:56 26/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά το μοντέλο της ημιαυτόνομης στέγασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Σύμφωνα με την «Πατρίς», το μοντέλο αυτό αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στους ξενώνες φιλοξενίας και στον δρόμο ενώ εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι ιδιαίτερα τιμητική η επιλογή της Κρήτης για την πιλοτική εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Σε

πρώτη φάση, θα φιλοξενηθούν οχτώ ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 16 έως 17 ετών ενώ την ευθύνη θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου, στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία ανέθεσε το εγχείρημα.

Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν ανά τέσσερα σε κάθε σπίτι. Η επιλογή τους θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, θα πρέπει να έχουν φιλοξενηθεί σε δομές τουλάχιστον για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών και βασική προϋπόθεση είναι να επιθυμούν και τα ίδια να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους με ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία είχαν καταγραφεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, στην Ελλάδα ζουν 3.350 ασυνόδευτα παιδιά. Από αυτά μόλις τα 1.100 φιλοξενούνται σε ξενώνες. Χιλιάδες άλλοι ανήλικοι ζουν στη χώρα μας σε επισφαλείς συνθήκες, σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στους δρόμους και οι λίστες αναμονής με αιτήματα φιλοξενίας είναι τεράστιες.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μία επείγουσα κατάσταση που επιβάλλει και τη λειτουργία μιας διαφορετικής φιλοσοφίας δομών, με ρόλο κυρίως υποστηρικτικό προς αυτούς τους ανήλικους. Δηλαδή, ναι μεν τα παιδιά θα φιλοξενούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον (αλλά όχι κλειστό υπό τη μορφή ενός ιδρύματος), στόχος όμως είναι να τους δοθούν τα εφόδια εκείνα που θα βοηθήσουν να μεταβούν ομαλά στην ενηλικίωσή τους και εν τέλει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Θα υπάρχει δηλαδή εποπτεία, θα υπάρχουν παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τις νύχτες όμως δεν θα υπάρχει επίβλεψη. – Efsyn.gr – Με πληροφορίες από την «Πατρίς»

Keywords
Τυχαία Θέματα