Στην Κομοτηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

17:01 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αλλαγή τώρα
«Για να μπορέσει η χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, το οποίο χρειάζεται, απαιτείται μια πολιτική αλλαγή» τόνισε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους δημάρχους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης σημειώνοντας πως « η κυβέρνηση σήμερα δεν φαίνεται να έχει ούτε την δυνατότητα, ούτε τη διάθεση, ούτε την πίστη στην υλοποίηση εκείνων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν ακριβώς να αλλάξουν

το μοντέλο της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και να εκσυγχρονίσουν το Κράτος, ώστε η χώρα να αποκτήσει μια λειτουργική δημόσια διοίκηση κι ανταγωνιστική οικονομία».

Παράλληλα, ο κος Μητσοτάκης σημείωσε πως γι’ αυτό επιμένει στη διεξαγωγή των εκλογών «Γι’ αυτό επιμένουμε, όσο πιο γρήγορα έρθει αυτή η αλλαγή, τόσο καλύτερα για τον τόπο και τους πολίτες, τόσο λιγότερος ο χρόνος που θα χάνουμε και δεν θα εγκλωβιζόμαστε σε ψεύτικα διλήμματα και τεχνητές συγκρούσεις , κάθε φορά που τις δοκιμάσαμε πληρώσαμε το κόστος».

Στη συνέχεια περιέγραψε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί με στόχο « η οικονομία να επιστρέψει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει δουλειές και θέσεις απασχόλησης για την Νεολαία και θα παράγει πλούτο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της χώρας σήμερα».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιφερειακά πλεονεκτήματα τόνισε πως το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει, « να ξεφύγει», όπως είπε «από μια λογική μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων, επιδοτούμενων μορφών απασχόλησης και να μετατραπεί σε ένα μοντέλο το οποίο θα αξιοποιήσει τα μεγάλα εθνικά πλεονεκτήματα της χώρας». Αναφέρθηκε στην γεωγραφική θέση της Θράκης και της αν. Μακεδονίας, που κάποτε ήταν πρόβλημα διότι την οδηγούσε στην απομόνωση σήμερα, όπως είπε, είναι η Περιφέρεια που οδηγεί σε δύο και τρεις ηπείρους. «Δεν είναι απλά ένα πέρασμα, κόμβος μετάβασης αγαθών κι ενέργειας, αλλά κι ένας προορισμός».

Τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη η οποία θα συνοδεύεται από αξιοποίηση πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου. «Η ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος πρέπει να περνάει μέσα από την λογική υποστήριξης νέων μορφών τουρισμού και μέσα από το σεβασμό του περιβάλλοντος. Στις προστατευμένες περιοχές υπάρχουν πάντα φυσικές συγκρούσεις συμφερόντων, πρέπει, όπως τόνισε, να υπάρχει μια ισορροπία της ανάπτυξης και της προστασίας τους περιβάλλοντος. «Τώρα θησαυροί, όπως τα Δάση της Ροδόπης, η Δαδιά, το ΔΕΛΤΑ του Έβρου παραμένουν αναξιοποίητοι.»

Πρωτογενής Τομέας ανταγωνιστικός

Μιλώντας για τον Πρωτογενή Τομέα τόνισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς μια στήριξη ενός ανταγωνιστικού, πρωτογενούς τομέα. Μια αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία με ανταγωνιστικά προϊόντα και να δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στους παραγωγούς να δημιουργούν σχήματα συνεργασίας. Όπως και να υπάρξουν παρεμβάσεις για την βελτίωση του κόστους παραγωγής». Χαρακτήρισε δε αδιανόητο ότι έχουμε τεράστια αναξιοποίητα γεωθερμικά δυναμικά στην περιοχή. Υποσχόμενος ότι θα υπάρξει αξιοποίηση αυτής της ενέργειας.

Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης η Θράκη

Ειδική μνεία έκανε στα ζητήματα της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Καινοτομίας και της ανάδειξης της Θράκης ως Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης με παράλληλη αξιοποίηση των σημαντικών υποδομών που υπάρχουν σήμερα στην περιφέρεια, «θα πρέπει να αποτελεί μια πρώτη προτεραιότητα με άνοιγμα (του Πανεπιστημίου) στην Κοινωνία, στην παραγωγή, στην οικονομία, με αυτονομία να ρυθμίζουν τα του οίκου τους και να προσελκύουν φοιτητές από άλλες χώρες, με ξενόγλωσσα προγράμματα. Αντί να εξάγουμε φοιτητές να εισάγουμε και να αξιοποιούμε τον πλούτο που φέρνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Άνοιγμα στην Τοπική Αυτοδιοίηση

Τέλος, έκανε άνοιγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, υποσχόμενος στους δημάρχους αποσαφήνιση των ορίων των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων μορφών εξουσίας, χαρακτηρίζοντας την απολύτως απαραίτητη, να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει.Να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και γραφειοκρατία», κάτι το οποίο, όπως είπε, θα είναι «πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης όταν θα χαράξει το χάρτη της αυτοδιοίκησης».

«Ως Ν.Δ. έχουμε τη διάθεση και τη θέληση να εμπιστευτούμε την Τ.Α. και να σας δώσουμε την δυνατότητα με μεγαλύτερη ευελιξία να ρυθμίζεται τα του οίκου σας και να είστε χρήσιμοι στους δημότες σας, σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης». Αναφερόμενος τέλος στον εκλιπόντα περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη ευχήθηκε «η νέα διοίκηση και όλοι σας να σταθείτε αντάξιοι στην νέα παρακαταθήκη που ο Γ. Παυλίδης θεμελίωσε».

ΦώτοΣτιγμιότυπα από την σύσκεψη Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα