Στην Αιανή Κοζάνης 63 πρόσφυγες – Αγνοια δηλώνουν ότι είχαν οι Τοπικές Αρχές

00:38 10/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε  ξενοδοχειακή μονάδα στην Αιανή Κοζάνης βρίσκονται από χθες  63 πρόσφυγες και μετανάστες, Σομαλοί στην καταγωγή στην πλειονότητα τους,  μεταξύ αυτών οικογένειες και πολλά παιδιά. Η μετακίνηση τους, έγινε  από το λιμάνι του Πειραιά στην περιοχή,  στο  πλαίσιο του σχεδιασμού για την αποσυμφόρηση των νησιών, που προανήγγελλε, τον Απρίλιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης την κατάργηση του

προγράμματος  φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία, τονίζοντας κατ επανάληψη ότι θα γίνει με αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας της δημόσιας υγείας, στη σκιά της πανδημίας κορονωϊού.

Οι πρόσφυγες και  μετανάστες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ασφαλείας για την πανδημία του κορωνοϊού θα τεθούν σε 14 μέρες καραντίνας, ενώ ο χώρος θα επιτηρείται από την ελληνική αστυνομία ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων της καραντίνας.

Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Αιανής που δηλώνουν άγνοια για την έλευση των προσφύγων, αντέδρασαν,  ζητώντας επισταμένα να γίνουν έλεγχοι από τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, για την κατάσταση της υγείας τους και για κορωνοϊό, όπως και έγινε σήμερα καθώς  ελήφθησαν 19 δείγματα  και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ωστόσο άγνοια δηλώνουν για την έλευση των προσφύγων και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος μάλιστα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη η οποία κοινοποιείται και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου  εκφράζει την έντονη αντίδραση του για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την απροειδοποίητη και χωρίς υγειονομικό έλεγχο έλευση μεταναστών στη Δημοτική Κοινότητα Αιανής του Δήμου Κοζάνης. Ο κ. Κασαπίδης τονίζει μεταξύ άλλων,  ότι οι πρακτικές αυτές βρίσκουν αντίθετη την Περιφερειακή Αρχή και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα θέματα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εν τω μεταξύ  ο κ. Κασαπίδης κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα