Στη τελική ευθεία τα κίνητρα για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λέει ο Αλεξιάδης

12:59 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο τελικό στάδιο θέσπισης μέτρων που θα δίνουν κίνητρα σε πολίτες και εταιρείες για την χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σε ομιλία του στο 2ο συνέδριο ψηφιακών πληρωμών, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την έκπτωση φόρου εισοδήματος (για χτίσιμο του αφορολόγητου) με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, κληρώσεις και διάφορα άλλα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει καταρτισθεί συγκεκριμένο

σχέδιο για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο υλοποιείται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

O κ. Αλεξιάδης τόνισε: «Η φιλοσοφία μας γύρω από το θέμα, κινείται σε 4 άξονες:
1. Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
2. Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.
3. Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον Ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή (εφόσον το επιθυμεί) να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.
4. Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.»

Ο κ. Αλεξιάδης επικαλέσθηκε πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το 2ο εξάμηνο του 2015, συμβάλλοντας σημαντικά στη συρρίκνωση της παραοικονομίας, την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ΑΕΠ.

Οπως σημείωσε, η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό και η συνακόλουθη αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι συνεισέφεραν άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ του 2ου εξαμήνου του 2015, ενώ μεταφράστηκε σε συνολική ώθηση 0,8% στο ετήσιο ΑΕΠ για το 2015.

The post Στη τελική ευθεία τα κίνητρα για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λέει ο Αλεξιάδης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα