Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας – Επαφές στη σκιά της αναστολής από ESM

13:09 15/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Με τον Μάρτιν Σουλτς, ξεκίνησαν οι διήμερες κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, την ώρα που διαμορφώνεται σκηνικό ρήξης στις σχέσεις Αθήνας δανειστών, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Μετά τη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς, και την παρουσία του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού προστέθηκαν συναντήσεις με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Μετά το πέρας της τελευταίας για το 2016 Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στο προσφυγικό, η συμφωνία του Δουβλίνου για το άσυλο, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και το Βrexit είναι βασικά θέματα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Τα θέματα είναι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και στο περιθώριο επίσης φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας», δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ.

Ερωτηθείσα, αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Η συνάντηση θα είναι μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου». Όπως είπε η εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις πριν τη συνάντηση και δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μετά από αυτή.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων. Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Την στρατηγική που θα ακολουθήσουν αρχής γενομένης από αύριο και ως τις 12 Ιανουαρίου και την πολυμερή διάσκεψη, καθόρισαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση εργασίας χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΦΩΤΟ:EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Σχετική είδηση:Επίθεση Μοσκοβισί κατά ΔΝΤ – Σαπέν κατά Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος
Σχετική είδηση:Διήμερο κρίσιμων επαφών του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα