Στη Λέσβο σήμερα τα λείψανα του ήρωα της ΕΛΔΥΚ Γεωργίου Ζερβομανώλη

11:25 29/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα 29 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι θα γραφτεί η τελευταία πράξη, μιας εκ των πτυχών της Κυπριακής τραγωδίας, με την ταφή των λειψάνων, ήρωα της ΕΛΔΥΚ, Ανθυπασπιστή Γεωργίου Ζερβομανώλη. Στην γενέτειρά του τα Παράκοιλα της Λέσβου στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία των ταυτοποιημένων λειψάνων του.

Χθες το απόγευμα τα λείψανα 17 Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, μαζί και του Λέσβιου Γεώργιου Ζερβομανώλη, που έπεσαν κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και στα γεγονότα του 1964 με την ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ, υποδέχθηκε η ελληνική γη.

Στην 123η σμηναρχία τεχνικής εκπαίδευσης στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι, προσγειώθηκε λίγο πριν τις 5 χθες το απόγευμα το C-130 της πολεμικής Αεροπορίας, που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων στρατιωτικών και συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και συγγενείς των πεσόντων.

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακό φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Λευκωσία, όπου παρέστη ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επώνυμοι και ανώνυμοι.

Πριν από την επιμνημόσυνη δέηση τα λείψανα, μέσα σε μικρά φέρετρα, είχαν τοποθετηθεί στον σολέα του ναού της Του Θεού Σοφίας. Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας.
Της δέησης χοροστάτησε, λόγω εκτάκτου κωλύματος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο επίσκοπος Μεσσαορίας, Γρηγόριος.

Σημειώνεται ότι τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

Πρόκειται για λείψανα στρατιωτικών (αξιωματικών και οπλιτών), που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ, του κυβερνήτη και δύο καταδρομέων του μοιραίου NORATLAS-4, που καταρρίφθηκε και συνετρίβη από λάθος οδηγίες της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς προς την κυπριακή αεράμυνα.

Επίσης, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του ανθυπασπιστή του Ναυτικού, Νικόλαου Νιάφα, ο οποίος ήταν μέλος του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που βομβαρδίστηκε τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, από την τουρκική αεροπορία.

Όλα τα λείψανα βρέθηκαν στην διάρκεια εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές και της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στις κατεχόμενες περιοχές. Η Επιτροπή αυτή είναι τριμελής και απαρτίζεται από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πρόκειται για τα λείψανα των: Βασίλη Παναγόπουλου, Σωτηρίου Κουκουρούνη, Στέφανου Τζιβαλάκη, Βασίλειου Παπαλάμπρου, Νικόλαου Κρητικού, Νικόλαου Αθανασίου, Ελευθέριου Ανθή, Γεώργιου Ζερβομανώλη, Αθανάσιου Καραγεώργου, Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου, Κωνσταντίνου Μπροδήμα, Ιωάννη Παπαδόπουλου, Αργύριου Σίννη, Μανούσου Τριανταφυλλίδη, Βασίλη Τριάντη, Γεώργιου Χαμουργιωτάκη, Νικόλαου Νιάφα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα