Στη Γενεύη αρχίζει με ελπίδες η ιστορική διάσκεψη για το Κυπριακό

11:20 12/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στη Γενεύη και τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν, λίγο μετά τις 12, για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σε αυτή θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης,

ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Αιντε. Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Η ΕΕ θα συμμετέχει δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος.

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» τους χάρτες που κατέθεσαν οι δυο πλευρές.
Για πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης αλλά και για δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει για την επανένωση της Κύπρου, μίλησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, επεσήμαναν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, Αλεξης Τσιπρας και Ζαν Κλωντ Γιουνκερ.

Στο περιθώριο της διάσκεψης στη Γενεύη ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Σχετική είδηση: Iστορική αλλά όχι τελευταία η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό

Keywords
Τυχαία Θέματα