Στη δίνη της πολιτικής κρίσης η Ισπανία (video)

01:21 3/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης ζει η Ισπανία, μετά τα βίαια επεισόδια στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Δεν επιδιώκουμε μία τραυματική απόσχιση από την Ισπανία, αλλά μία νέα συνεννόηση υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του απαγορευμένου από την Μαδρίτη δημοψηφίσματος

ήταν έγκυρο και δεσμευτικό, ενώ γνωστοποίησε ότι θα συστήσει μία ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι, που δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, αναζητά τη συνεργασία τους στο ζήτημα της Καταλονίας, σχεδιάζοντας ακόμα και την εφαρμογή άρθρου του Συντάγματος που αναστέλλει τις εξουσίες των τοπικών κυβερνήσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στο άρθρο 155 η κυβέρνηση Ραχόι (video)

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια της Κυριακής. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι τραυματίες ανήλθαν στους 893.

Για την Τρίτη 5 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική απεργία στην Καταλονία, ενώ έκκληση στην κυβέρνηση της Ισπανίας και στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας να μετακινηθούν από τη σύγκρουση στον διάλογο για την επίλυση της κρίσης, απηύθυνε η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα παράνομο με βάση το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα