Στη Bουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

09:36 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η κυβέρνηση κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ώστε να γίνει απρόσκοπτα και η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Πρώτο βήμα όλα να έχουν κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα και με διαδικασίες

επείγουσες να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση την Τρίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αλλαγές στο εφάπαξ. Νομοθετική παρέμβαση για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού που θα εναρμονίζει το καθεστώς στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης .

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή την ένταξη στο πολυνομοσχέδιο και του δεύτερου πακέτου των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτηματικές Υπηρεσίες, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην εντάξει στο πακέτο την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για εταιρεία με αντικείμενο σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σημειώνεται η στελέχωση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, καθώς παραμένουν ανοιχτά τα ονόματα των τριών μελών που θα προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Οκτωβρίου όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Εάν υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις τότε η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ μπορεί να «σπάσει» σε ακόμα μικρότερες υποδόσεις, σύμφωνα τις ταμειακές ανάγκες που υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Ας σημειωθεί ότι από τα 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,1 δισ. ευρώ στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα