Σταθάκης: Στη CETA επικράτησαν οι θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας

18:14 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με θέμα την την ολοκλήρωση της CETΑ – (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου.

Οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν για την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ακόμα πιο αυστηρές εκείνων που είχαν συζητηθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο (23 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα), καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνο τα τμήματα που εμπίπτουν αυστηρά στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται σαφές ότι, εφόσον η Συμφωνία απορριφθεί έστω και από ένα κράτος-μέλος, αμέσως σταματά

η προσωρινή της εφαρμογή.

Επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι πλέον διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνων των διασφαλίσεων που θα προασπίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών.

Στη σημερινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί συζήτησαν κατά πόσο έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο (23 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα), προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της Συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον αναγνωρίσει τη Συμφωνία ως «μεικτής αρμοδιότητας«. Άρα, εφόσον υπογραφεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.-Καναδά (27-28 Οκτωβρίου), θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα εθνικά κοινοβούλια.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα υπάρξει προσωρινή εφαρμογή ορισμένων μόνο κεφαλαίων. Στην κατεύθυνση αυτή, στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα είχε συμφωνηθεί να εξαιρεθούν τα κεφάλαια των μεταφορών και της επίλυσης διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα